A-
A+

Ryssland utvisar 31 europeiska diplomater

Den ryska ledningen i Moskva har beslutat att utvisa en ny omgång europeiska diplomater. Arkivbild.
Den ryska ledningen i Moskva har beslutat att utvisa en ny omgång europeiska diplomater. Arkivbild.
UkrainaTT-AFP

Ryssland utvisar ytterligare 31 europeiska diplomater. Det handlar om 15 från Nederländerna, tolv från Belgien och fyra från Österrike.

Annons

Annons

Personerna har förklarats "persona non grata", enligt det ryska utrikesdepartementet. Agerandet är ett svar på att västländer utvisat rysk ambassadpersonal med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Nederländerna och Österrike har tidigare utvisat lika många ryssar. Men i fallet Belgien, som tidigare utvisat 21 ryssar, utvisas alltså endast tolv, bekräftar det belgiska utrikesdepartementet för AFP.

Tidigare rapporterades att totalt 40 diplomater skulle utvisas av Ryssland.

Det ryska utrikesdepartementet har även kallat upp Luxemburgs sändebud i Moskva för att förvarna om att Ryssland kan komma att vidta åtgärder mot landet.

Tisdagens besked kommer efter att Ryssland i förra veckan valde att avvisa 18 medlemmar av EU:s delegation från landet. EU beklagade då Rysslands "obefogade, grundlösa beslut".

Sverige har skickat hem tre ryska diplomater med hänvisning till att de brutit mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser, vilket innebär att de anses arbeta som spioner under diplomatisk täckmantel.

Sammanlagt har europeiska länder utvisat över 200 ryska diplomater.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.