A-
A+

Ryssland: Vi sänkte stridsfartyg i Odessa

Brandmän släcker en brand i hamnen i Odessa under lördagen efter den ryska attacken.
Brandmän släcker en brand i hamnen i Odessa under lördagen efter den ryska attacken.
UkrainaTT-AP-AFP

Ryssland bekräftar att landet låg bakom attacken mot hamnen i Odessa i södra Ukraina på lördagen. Moskva hävdar att målet varit "militär infrastruktur".

Annons

Annons

Turkiet uppgav att Ryssland på lördagen försäkrat att man inte hade något med attacken att göra. Men på söndagen lät det annorlunda när Moskva kom med sin första officiella kommentar av händelsen.

Robotangreppet beskrivs som riktat mot militära mål. Närmare bestämt förstördes ett förtöjt stridsfartyg och ett vapenlager med vapen från USA, enligt det ryska försvarsdepartementet.

"Robotar med hög precision och lång räckvidd, avfyrade till havs, förstörde ett ukrainskt krigsfartyg i hamn och ett lager med sjömålsrobotar från USA till regimen i Kiev", lyder det ryska uttalandet.

Även en militär verkstad för reparationer förstördes, enligt Ryssland.

Viktig hamn

Attacken skedde dagen efter det att Moskva och Kiev nådde ett avtal som ska möjliggöra export av miljontals ton spannmål som blockerats av kriget. Den viktiga hamnen i Odessa är ett av tre transportnav som är tänkt att användas för exporten.

Enligt fredagens avtal förbinder sig Ryssland att inte angripa hamnar medan spannmål transporteras.

Ukraina uppger att spannmål funnits i förvar i Odessa vid tidpunkten för attacken, som dock inte tycks ha träffat något livsmedelslager.

Annons

Annons

Fördöms av FN

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att attacken, som han beskriver som "ryskt barbari", visar att Moskva inte går att lita på.

Attacken har fördömts av bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres och Ukrainas allierade i väst.

Spannmålsavtalet har inte bidragit till någon avspänning i kriget. Ryska styrkor har fortsatt genomföra attacker på olika håll vid frontlinjerna i östra och södra Ukraina under helgen. Samtidigt förbereder Ukraina en potentiell motoffensiv i regionen Cherson, som intogs av Ryssland i början av invasionen.

Den ryska presidenten Vladimir Putin för inte krig bara mot Ukraina, utan mot "Europas enighet", säger Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Vi får inte låta oss splittras, anser han.

Lavrov i Egypten

Samtidigt befinner sig den ryske utrikesministern Sergej Lavrov på resa i Afrika. Första stoppet är Egypten där Lavrov försöker övertyga sin egyptiske kollega Samih Shoukry om att ryska spannmålstransporter kommer att fortsätta.

Vi bekräftade ryska spannmålsexportörers engagemang när det gäller att till fullo leverera beställningar, sade Lavrov på en presskonferens.

Lavrov kommer även att besöka Uganda, Etiopien och Kongo-Brazzaville.

Spannmålspriserna i Afrika har ökat kraftigt på grund av Rysslands krig i Ukraina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.