A-
A+

Rysslands kritik: Hela USA blir drogberoende

Basketstjärnan Brittney Griner är häktad i Ryssland. Arkivbild.
Basketstjärnan Brittney Griner är häktad i Ryssland. Arkivbild.
BasketTT-AP

Talespersonen för Rysslands utrikesdepartement kritiserar USA för att ha målat upp basketstjärnan Brittney Griners häktning som ett fall av olagligt frihetsberövande. Hon menar att USA visar bristande respekt för rysk lag.

Annons

Annons

Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova kritiserade USA för hanteringen av Brittney Griners sitaution under ett tal i Moskva.
Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova kritiserade USA för hanteringen av Brittney Griners sitaution under ett tal i Moskva.

Det amerikanska utrikesdepartementet rubricerade Griner som felaktigt fängslad i våras, och flyttade över hennes ärende till ett presidentsändebud för gisslanärenden – i praktiken den amerikanska regeringens främsta gisslanförhandlare.

Ryska reaktioner

Det har väckt reaktioner i Ryssland. Det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova säger, enligt AP, under ett tal att legaliseringen av cannabis för medicinskt och rekreationsbruk i delar av USA inte har någon betydelse i Ryssland.

Om en amerikansk medborgare togs i samband med att hon smugglade droger, och hon inte förnekar detta, borde detta stå i proportion till våra ryska, lokala lagar och inte med de som finns i San Francisco, New York och Washington, säger Zacharova.

Annons

Annons

"Alla länder följer inte samma väg"

Du förstår, om droger legaliseras i USA, i ett antal stater, och detta görs under lång tid, så att hela landet kommer att bli drogberoende. Så betyder inte det att alla andra länder följer samma väg, fortsätter hon.

Basketstjärnan Brittney Griner erkände för ett par veckor sedan sig skyldig i rysk domstol. Enligt henne hade hon dock aldrig något uppsåt att bryta mot lagen. Hon står anklagad för narkotikabrott och riskerar tio års fängelse.

Rättegången är schemalagd att fortsätta nästa vecka.

Griner greps på en flygplats i Moskva i februari efter att tullpersonal hittat cannabisolja i behållare för e-cigarretter. Sedan dess har basketspelaren med två OS-guld på meritlistan suttit frihetsberövad i Ryssland. Hennes häktningstid förlängdes nyligen till den 20 december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.