A-
A+

S-förbunden om tidigarelagt Natobesked

Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU talar på Rune kursgård 2021. Arkivbild.
Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU talar på Rune kursgård 2021. Arkivbild.
PolitikTT

Socialdemokraterna har beslutat att meddela partiets ståndpunkt i Natofrågan på söndag, en vecka tidigare än beräknat. Trots det anser inte S-förbunden att partistyrelsen tar ett förhastat beslut.

Annons

Annons

Tidsramen för Socialdemokraternas beslut i Natofrågan spelar ingen roll, menar S-förbunden Tro och solidaritet och Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).

Vi tycker snarare att det är själva beslutet som är intressant, säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo.

"Känner sig tvungna"

Båda förbunden står fast vid ett nej till ett Natomedlemskap. SSU:s ordförande konstaterar däremot att det nuvarande säkerhetsläget har förändrats så pass mycket att ett medlemskap kan vara det bästa för Sverige.

Det viktigaste är Sveriges säkerhet. Jag är helt övertygad om att man egentligen inte vill men att man (Socialdemokraterna) kanske känner sig tvungna på grund av situationen, säger hon.
Jag sitter inte på någon hemligstämplad information om vilka hot som finns mot Sverige eller inte. Så jag tycker att det är svårt att gå ut och säga att det går för fort för jag vet inte vad som blir konsekvensen om det går långsamt.

TT: Ser ni några fördelar med ett Natomedlemskap?

Det är klart att Sveriges försvarsförmåga hade stärkts med ett Natomedlemskap, frågan är bara på bekostnad av vad och om hotet förstärks, säger Lisa Nåbo.

Annons

Annons

"Sjävständiga beslut"

Ordförande i Tro och solidaritet, Sara Kukka-Salam, menar att Sveriges säkerhet kommer att påverkas om Finland väljer att gå med i Nato. Det är däremot inte en anledning för Sverige att göra detsamma.

Sverige ska fatta självständiga beslut som inte ska vara avhängt på vad Finland gör, säger hon.
Det optimala är om principer gällande kris fattas i fredstid för att det inte ska bli förhastat. Jag är den första att beklaga att Finland går för fort.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.