A-
A+

S-kritik: SD har inflytande på EU-politiken

Socialdemokraternas Matilda Ernkrans, vice ordförande i EU-nämnden och tidigare biståndsminister. Arkivbild.
Socialdemokraternas Matilda Ernkrans, vice ordförande i EU-nämnden och tidigare biståndsminister. Arkivbild.
PolitikTT

Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i EU-nämnden, ser inte med blida ögon på uppgifterna om att SD får större inflytande i EU-politiken än vad som tidigare aviserats.

Annons

Annons

Det skriver Altinget, som rapporterade i torsdags om dokument som pekar på en större samordning mellan regeringspartierna och SD om EU-lagstiftningsprocesser.

Man har sträckt ut en hand till oss, inte minst inför ordförandeskapet. Regeringen, och inte minst EU-ministern, försöker hävda att de fortfarande vill söka breda överenskommelser. Men nu får vi ett besked som ställer allt på ända. För det är uppenbarligen så att det finns ett tillägg i Tidöavtalet som handlar om att man ska samordna sig i stora viktiga EU-politiska frågor med högernationalistiska SD, säger Ernkrans till Altinget.

Hon undrar också hur sakpolitiken kommer att utvecklas när Sverige tar över EU-ordförandeskapet nästa år. Det kommer få konsekvenser, menar hon.

Hur ska man klara av att landa den viktiga klimatpolitiken under våren, om man går in i ett samarbete med klimatförnekare?

Traditionellt har en stor andel av de EU-politiska positionerna förankrats mellan sex av riksdagens partier, utan SD och V – vilket inte längre är självklart, enligt Ernkrans.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.