A-
A+

S vill ha svar från Strömmer om polisutredning

Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
PolitikTT

Socialdemokraterna vill ha svar från justitieminister Gunnar Strömmer (M) om utredningen kring polischefen Mats Löfving. Därför kallar S Strömmer till riksdagens justitieutskott.

Annons

Annons

Enligt Socialdemokraterna finns det frågor om regeringens inblandning i polisens utredning.

Det har funnits mediala rapporter om att det funnits önskemål gällande tidpunkten för redovisningen av den här rapporten. Jag tycker det är rimligt att justitieministern får möjlighet att komma till utskottet och ge svar, säger Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i utskottet.

"Jag kommer naturligtvis till justitieutskottet och svarar på frågor", säger justitieminister Gunnar Strömmer i en skriftlig kommentar.

Polisens utredning har kritiserats av åklagaren som bedrev en brottsutredning mot den nu avlidne polischefen Mats Löfving. Åklagaren ansåg att polisens utredning aldrig borde ha bedrivits parallellt.

Den 11 december meddelade polisen att utredningen skulle tillsättas och ledas av Runar Viksten. Då var deadline satt till den 28 april. Den 19 januari meddelade Strömmer att regeringen och polisen var överens om att det är "olyckligt" om utredningen drar ut på tiden. Rikspolischefen berättade då via Strömmer att deadline tidigarelagts till den 28 februari.

Detta väcker ett antal principiella frågor gällande regeringens inblandning i interna utredningar, säger Shekarabi.

Senare samma dag som utredningen presenterades, den 22 februari, meddelade polisen att Mats Löfving hittats död i sitt hem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.