A-
A+

S vill skärpa straff för brott mot knivlagen

Inrikesminister Mikael Damberg säger att förslag om att skärpa straff för brott mot knivlagen kommer snart. Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg säger att förslag om att skärpa straff för brott mot knivlagen kommer snart. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen håller på att ta fram ett förslag om skärpt straff för brott mot knivlagen, rapporterar Ekot. Inrikesminister Mikael Damberg hoppas att en lagändring kan träda i kraft redan nästa år.

Annons

Annons

Annons

Annons

Påföljden för brott mot knivlagen är vanligen böter. Flera partier, däribland M, L, SD och MP har sagt att de vill se hårdare straff för brott mot knivlagen.

Det här är ett vallöfte från Socialdemokraterna att vi gärna vill höja straffet för brott mot knivlagen, säger Mikael Damberg (S), och fortsätter:
Vi har så här långt höjt straffen för brott där man använder kniv, om man mördar, misshandlar eller hotar någon med kniv. Det här blir en naturlig följd av det, att se till att knivlagen också skärps.

Enligt Damberg är syftet med en straffskärpning främst att komma åt dem som bär kniv i kriminella miljöer.

Det handlar framför allt att komma åt dem som är i de här kriminella miljöerna där kniv används eller finns på platser som är farliga för allmänheten.

Regeringen kommer snart att lägga fram en promemoria med ett konkret förslag. När den har gått på remiss väntas regeringen komma med lagändringsförslag. Mikael Damberg vill inte föregå promemorian, men bekräftar att det handlar om påföljden fängelsestraff.

Vi tänker oss att vi jobbar hårt med det här nu, och att det ska kunna träda i kraft någon gång nästa år, säger Damberg.

Enligt knivlagen är det förbjudet att ha knivar eller andra farliga föremål på allmän plats, inom skolområden eller i fordon på allmän plats om inte innehavet är befogat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.