A-
A+

S vill slopa "ofritt och orättvist skolval"

Statsminister och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven håller förstamajtal digitalt.
Statsminister och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven håller förstamajtal digitalt.
PolitikTT

Socialdemokraterna vill ta bort kötid som urval till populära skolor och göra om skolpengen så att kommunala skolor får mer betalt för sitt ansvar.

Men S tror inte på att driva att kommuner ska få göra avdrag på skolpengen till friskolor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven ägnade en del av sitt förstamajtal åt skolan. Det "ofria och orättvisa skolvalet" måste bort, hävdade han.

Sverige behöver göra upp med marknadsstyrningen och återupprätta skolan som en gemensam samhällsinstitution, sade Löfven framför kameran i LO-borgen med två stora svenska flaggor som fond.
Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever, sade Löfven

Som förra året hölls talet digitalt och Löfven saknar att han inte kan gå i demonstrationståg och tala på torg. Det känns konstigt, sade han.

Skapar förlorare

Socialdemokraterna vill se en gemensam antagning till alla skolor, för att göra skolan mer likvärdig. Kötid ska inte styra vilka som får plats i en skola.

Det är otroligt orättvist och gör att platser redan är paxade när det är dags för de flesta att välja skola, sade Löfven.

En uppdelad skola skapar bara förlorare, enligt honom.

Men en skola där aktiemäklarens dotter är bänkgranne med lokalvårdarens son är bra för sammanhållningen och tilliten i samhället. Där kan ungarna bli kompisar, bli kära i varandra, bråka och bli sams.

Skolpengen måste göras om, enligt S. När friskolor etableras förlorar de kommunala skolorna elever men står kvar med ansvaret.

Vi måste sluta överkompensera friskolor med skattepengar för ett ansvar de enligt lagen inte har. På så vis kan mer resurser gå till de elever som behöver det bäst.

Annons

Annons

Svårt få stöd

Men hur S som regeringsparti ska kunna åstadkomma en förändring av skolpengen är inte klart.

För snart ett år sedan föreslog utredaren Björn Åstrand att kommunerna ska få dra av på skolpengen till friskolor för att täcka upp för det bredare ansvar kommunerna har för vid varje givet tillfälle kunna bereda alla barn plats.

Om en kommun behöver göra satsningar på skolor där många barn har behov av stöd då betyder det att man automatiskt måste skicka mer pengar till friskolorna, även om det inte finns samma behov där, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Men Ekström tror kanske inte att just det Björn Åstrands skolpengsförslag går att få igenom i riksdagen.

Hur man ska nå fram till att skolpengen ska ta hänsyn till att kommunerna har ett större ansvar, där är vi öppna, säger Anna Ekström till TT.

Det blir även svårt för S att få stöd i riksdagen för att till exempel slopa kötid och införa gemensam antagning. Majoritet saknas idag för många av förslagen i Åstrands utredning.

Anna Ekström vågar för dagen inte säga om det blir några förslag alls från regeringen före valet.

Säg ifrån!

I sitt förstamajtal tog S-ledaren upp våldet mot kvinnor. Han sade att han gett berörda ministrar uppdraget att intensifiera regeringens arbete för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Men samhället i stort måste göra sitt.

Vänd inte bort blicken, slå larm, agera.
Räck ut en hand. Säg ifrån. Ring på, fråga hur allt är, erbjud en fristad. Ring polisen. Så kan vi rädda liv, manade Löfven.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr