-
+

Så blir installationsdagen i Washington DC

USA:s blivande presidentpar Jill och Joe Biden. Arkivbild.
USA:s blivande presidentpar Jill och Joe Biden. Arkivbild.
USATT

Ceremonin kommer inte att likna någon annan. Men viruspandemi och säkerhetsrisker till trots räknar demokraten Joe Biden med att svära presidenteden på Kapitoliums trappa vid lunchtid på onsdag, lokal tid.

Annons

Annons

Kongressbyggnaden Kapitolium i USA:s huvudstad Washington DC. Arkivbild.
Kongressbyggnaden Kapitolium i USA:s huvudstad Washington DC. Arkivbild.
USA:s blivande vicepresident Kamala Harris och hennes man Doug Emhoff i Washington DC i höstas.
USA:s blivande vicepresident Kamala Harris och hennes man Doug Emhoff i Washington DC i höstas.

Redan innan uppretade Trumpanängare stormade kongressbyggnaden den 6 januari var det klart att Joe Bidens och den blivande vicepresidenten Kamala Harris installation skulle bli nedtonad, på grund av covid-19-pandemin. Bidens övergångsteam har uppmuntrat amerikaner att stanna hemma och följa festligheterna digitalt.

De ökade hotbilden efter attacken mot kongressbyggnaden har inte gjort processen öppnare. Washington DC är nu en nedbommad stad: Parker, museum och restauranger har stängts och tiotusentals soldater har kallats in. Det innebär att inga bilder av hurrande folkmassor i parken The Mall kommer att tas i år.

Ingen tågresa

Men det blir en installation och den har temat "Ett enat Amerika". Lady Gaga kommer att sjunga nationalsången, Jennifer Lopez och Garth Brooks ska framträda och Amanda Gorman ska läsa poesi.

Av säkerhetsskäl har Joe Biden dock skippat planerna på att åka tåg från hemstaten Delaware till huvudstaden, något han gjorde så gott som dagligen under sina 36 år som senator. Men det tillträdande presidentparet följer traditionen och sover i Blair House, den amerikanska presidentens gästhus, natten före installationen.

Men något morgonte med företrädarna Donald och Melania Trump blir det inte. Den avgående presidenten går sin egen väg och skippar Bidens installation. På morgonen flyger han till sitt residens Mar-a-Lago i Florida, där han är skriven.

Annons

Annons

Expresidenter och domare

Klockan 12 lokal tid (klockan 18 svensk tid), då Trumps mandat löper ut, kommer Joe och hustrun Jill Biden att stå på Kapitoliums utsmyckade västra trappa. Där väntar även Kamala Harris och hennes make Doug Emhoff.

Gästerna är begränsade till kongressens ledamöter och en mycket liten skara inbjudna. Bland dem finns det avgående vicepresidentparet Mike och Karen Pence samt de tidigare presidentparen Barack och Michelle Obama, George W och Laura Bush samt Bill och Hillary Clinton. Den 96-årige expresidenten Jimmy Carter har dock tackat nej med hänvisning till covidläget.

Högsta domstolens chefsdomare John Roberts är officient när Joe Biden svär ämbetseden som landets 46:e president och lovar att skydda USA:s grundlag. Kamala Harris svärs in av Sonia Sotomayor, USA:s första spansktalande HD-domare.

Vision för landet

Därefter håller Joe Biden sitt hett emotsedda installationstal. Det är i detta han målar upp sin vision för USA och berättar om vilka politiska reformer han tänker vidta den närmaste tiden. Löften om att trappa upp kampen mot coronaviruspandemin och om ekonomisk hjälp till de drabbade är att vänta.

Under eftermiddagen lägger så det nytillträdda presidentparet ner en krans vid den okände soldatens grav på Arlingtonkyrkogården. Senare får de militäreskort till Vita huset. Detta ersätter den traditionella presidentparaden som annars brukar vara uppskattad av allmänheten (även om en virtuell parad strömmas via Bidens installationskommitté ).

Inga installationsbaler hålls heller på kvällen. I stället står skådespelaren Tom Hanks värd för ett tv-program på temat "Fira Amerika" som sänds av landets stora kanaler. Då har sannolikt Joe Biden börjat arbeta med att skriva under presidentdekret.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss