A-
A+

Så fort läker kroppen efter en blöt sommar

Många dricker mer på sommaren och har svårt att dra ner på drickandet på hösten. Arkivbild.
Många dricker mer på sommaren och har svårt att dra ner på drickandet på hösten. Arkivbild.
HälsaTT

Blev det lite väl festligt i sommar?

För vissa kan sommaren bli droppen som får en redan full bägare att rinna över, säger alkoholforskaren Sven Andréasson.

Men de flesta kan på egen hand ta kontrollen över drickandet igen.

Annons

Annons

Det finns stora hälsovinster att göra för den som drar ner sin alkoholkonsumtion, påpekar alkoholläkaren Sven Andréasson. Arkivbild
Det finns stora hälsovinster att göra för den som drar ner sin alkoholkonsumtion, påpekar alkoholläkaren Sven Andréasson. Arkivbild

Sommaren är den tid på året då vi dricker som mest alkohol i Sverige och många gränsar då till ett riskbruk. Men måste det vara farligt om man har unnat sig lite extra så här efter att restriktionerna lättats? Inte alltid. För den som i vanliga fall dricker lite hämtar sig kroppen relativt snabbt efter en sommar med mer rosé än vanligt (se faktaruta).

Men för vissa kan sommardrickandet aktivera en underliggande tendens att fortsätta att dricka mycket. Det handlar till exempel om dem som genetiskt reagerar annorlunda på alkohol, säger Sven Andréasson, adjungerad professor på Karolinska institutet och alkoholläkare på mottagningen Riddargatan 1 i Stockholm.

Vanliga varningstecken är att alkohol blir en allt mer central del av livet och att tankarna oftare kretsar kring att få dricka.

Undvik fällor

Att man råkar ut för olyckor, hamnar i konflikter och får oroliga kommenterar från anhöriga är andra varningssignaler, säger Sven Andréasson.

En bra början till förändring är att registrera sin alkoholkonsumtion.

Skriv ner hur många glas det blir i veckan. Fundera på när och var du dricker, om du dricker för mycket tillsammans med vissa människor, på vissa platser eller när du är i en viss sinnesstämning. Kartlägg din konsumtion, helt enkelt, säger Sven Andréasson.

Förutom att undvika fällorna där man frestas att dricka kan man också fundera på att skaffa sig en en ny, eller återuppta en gammal, hobby.

Annons

Annons

Blir piggare

En annan morot är att kroppen kan återhämta sig efter en period av drickande relativt snabbt. Exakt hur lång tid det tar varierar beroende på individuella faktorer och hur mycket man dricker. Generellt återhämtar man sig långsammare ju mer och längre tid man har druckit.

Det första man brukar märka av är att man blir piggare, gladare och vaknar mer utvilad. Huden mår bättre, blodtrycket sjunker och levervärdena förbättras. Men alkohol är toxiskt och påverkar varje cell i kroppen, säger Sven Andréasson.

Vit månad

En vit månad kan också vara bra som avstamp – förutsatt att man använder den som en förberedelse för nya, måttfullare alkoholvanor. Däremot är det ingen större vits att ta en vit månad för att låta levern vila och sedan återuppta sitt vanliga drickande.

De som vill dricka mindre vill oftast inte bli helnykterister och de drar sig för att söka hjälp på en alkoholmottagning. Det är fortfarande stigmatiserat, säger Sven Andréasson.

Det är inte heller ett måste. Numera finns det flera alternativ för den som vill hantera sitt problem utan inblandning av en alkoholmottagning.

App kan hjälpa

De senaste tio åren har det varit en boom när det gäller digitala hjälpmedel för riskbrukare, säger Marcus Bendtsen, universitetslektor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet.

En förklaring till ökningen är att alkoholproblem inte är något man gärna skyltar med offentligt. Då kan till exempel självhjälpsverktyg i mobilen vara ett sätt att nå dem som annars faller mellan stolarna.

Många vill ha hjälp att dricka mindre men steget att gå till vården och be om hjälp är jättestort. För dem kan digitala verktyg som appar vara ett alternativ, säger Marcus Bendtsen.

Han har sedan 2018 arbetat med en studie där man tittar på om mobilappar kan vara ett alternativ för den som av någon anledning inte vill ha personlig kontakt med vården.

Drack mindre

I Marcus Bendtsens studie ingick drygt 2 000 personer mellan 18 och 82 år. Gemensamt för dem var att de drack för mycket, hade fått negativa konsekvenser av drickandet och att de sökte efter hjälp på nätet. De som lottades till att att få testa appen fick bland annat hjälp med att hålla koll på sin alkoholkonsumtion och en verktygslåda med konkreta tips på hur man kan förändra sitt dryckesmönster.

Våra preliminära resultat visar att 25 procent av användarna av appen drack mindre, säger Marcus Bendtsen.

Mobilappar används även inom beroendevården, då ofta tillsammans med en alkomätare. Det finns också en uppsjö av alkohol-appar att ladda ner. Alla bygger dock inte på evidensbaserade metoder, enligt Marcus Bendtsen. Som privatperson får man helt enkelt botanisera själv i utbudet och avgöra vilken som passar bäst.

Vi hoppas att vården så småningom kan sammanställa en lista med evidensbaserade alkohol-appar. Tills dess får man läsa på själv och titta på vilka studier som gjorts på apparna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.