A-
A+

Så funkar elstödet – pristak och datum

Elpriset har varit en kalldusch för många, men att ta en kall dusch hjälper mer än att snåla med belysningen hemma. Arkivbild.
Elpriset har varit en kalldusch för många, men att ta en kall dusch hjälper mer än att snåla med belysningen hemma. Arkivbild.
EkonomiTT

Prisa Energimarknadsinspektionen, här kommer elprisåterbäringen! Eller?

Här är svar på de vanligaste frågorna kring det nu godkända elstödsförslaget.

Annons

Annons

1. Vilka får pengar?

Det nu godkända elstödsförslaget går till cirka fem miljoner elkunder i södra och mellersta Sverige (i det som kallas elområde 3 och 4). Stödet går till personer med egna elavtal, inte till dem där elen exempelvis ingår i hyran. Svenska kraftnät har en artikel om det hela för den som inte redan vet var gränserna går. Och det finns en interaktiv karta hos myndigheten för den som vill gräva djupare.

.

2. Hur mycket pengar får jag?

Stödet varierar beroende på elprisområde. Formeln är som följer:

Elprisområde 3: 0,5 kronor x din elförbrukning i kilowattimmar under oktober 2021–september 2022.

Elprisområde 4: 0,79 kronor x din elförbrukning i kilowattimmar under oktober 2021–september 2022.

Har du exempelvis en förbrukning på 20 000 kilowattimmar under perioden och är kund i område 3 får du 10 000 kronor tillbaka.

Det finns även ett maxtak. Storkunder (företag och kommuner) som förbrukat över 3 miljoner kilowattimmar behöver göra en särskild ansökan. I område 4 kan man få 2,37 miljoner kronor utan särskild ansökan. I område 3 är siffran 1,5 miljoner kronor.

.

3. När får jag pengar?

Exakt datum är inte satt. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har lovat ett närmare besked om tidpunkt under november.

Någon utbetalning är inte aktuell före 1 december då själva bakomliggande regelverket som gör det möjligt att betala ut stödet träder i kraft först då.

Enligt Svenska kraftnät kommer också beslutet om att införa ett tak innebära att det tar längre tid innan utbetalningarna kan göras.

.

4. Hur får jag tillbaka?

Det är Försäkringskassan, i samarbete med Svenska kraftnät, som ska sköta utbetalningarna. De båda utreder för närvarande hur det ska gå till.

Stödet kommer att betalas direkt till ditt konto utan att du behöver göra något. Svenska kraftnät eller annan aktör kommer inte kontakta dig för att verifiera utbetalning. Om du ändå blir kontaktad på det sättet, gör en polisanmälan.

.

5. Varför får inte jag som är kund i elprisområde 1 eller 2 något stöd?

Enligt Svenska kraftnät har medelpriset i de båda områdena inte överstigit det så kallade nationella referenspriset (75 öre per kilowattimme) under perioden som är aktuell för stöd.

.

6. Är det här allt eller kommer det mer stöd?

Varken Svenska kraftnät eller regeringen har uteslutit ytterligare stöd. Formen för dessa är dock oklara. Det kan exempelvis komma att handla om sänkta avgifter för elbolagen, något som i förlängningen kan gagna slutkund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.