A-
A+

Så gör du om du får symtom – nya regler i dag

Ovaccinerade skolbarn med typiska covid-symptom bör fortfarande testa sig. Arkivbild.
Ovaccinerade skolbarn med typiska covid-symptom bör fortfarande testa sig. Arkivbild.
InrikesTT

Från i dag gäller nya rekommendationer för dem som har symtom på covid-19.

Fullvaccinerade med symtom behöver inte testa sig, men bör stanna hemma.

Annons

Annons

Folkhälsomyndigheten har utfärdat nya rekommendationer för både fullvaccinerade och icke fullvaccinerade. De börjar gälla från 1 november.

Barn, unga och vuxna som är fullvaccinerade eller har haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna behöver inte testa sig om de får symtom. Det gäller även ovaccinerade yngre barn, under cirka sex år, som ännu inte börjat skolan.

Fullvaccinerade och barn som ännu inte börjat skolan bör dock stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion.

Feberfritt dygn

"De som stannat hemma kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när de varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Trots att de nya rekommendationerna väckt frågor inom förskolan, tycker inte statsepidemiolog Anders Tegnell att det finns anledning att vara orolig.

För det första är det viktigt att de är vaccinerade, precis som alla andra, då har man ett väldigt bra skydd. Dessutom ändrar vi ju inte så radikalt, vi säger fortfarande att sjuka barn ska vara hemma. Det vi ändrat är tiden vi tycker att de ska vara hemma, säger han till SR Ekot.

Det finns dock vissa grupper som, om de har symtom, bör testa sig även om de är fullvaccinerade. Det gäller bland annat äldre på särskilda boenden eller som har hemtjänst, samt vård- och omsorgspersonal, hemtjänstpersonal och personer som får symtom efter resa utanför Norden.

Annons

Annons

Ej fullvaccinerad

Vuxna och barn från förskoleklass och uppåt som inte är fullvaccinerade bör också stanna hemma vid symtom och testa sig så snart som möjligt.

De som testar negativt för covid-19 kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

De som testat positivt ska stanna hemma och som tidigare följa förhållningsreglerna för den som är smittad av covid-19.

Sju dygn

Personer med bekräftad smitta kan komma tillbaka till skola, arbete och fritidsaktiviteter om de stannat hemma minst sju dygn från när symtomen började, varit feberfria de två senaste dygnen och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

Ovaccinerade personer rekommenderas även fortsatt testning efter resa till land utanför Norden, även om de inte har några symtom. Den som har haft bekräftad covid-19 under det senaste halvåret samt barn under sex års ålder undantas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.