A-
A+

Så har pandemin slagit mot idrotten: "Brutalt"

Gymnastiksporterna har drabbats hårt under pandemin. Arkivbild.
Gymnastiksporterna har drabbats hårt under pandemin. Arkivbild.
IdrottTT

Ny statistik från Riksidrottsförbundet (RF) visar hur hårt pandemin slagit mot idrotten.

Värst dabbat är gymnastiken med en nedgång på 25 procent för tävling och träning.

Det är brutalt, säger gymnastikförbundets generalsekreterare Pelle Malmborg.

Annons

Annons

Hur har antalet aktiva i föreningen påverkats på grund av corona?
Hur har antalet aktiva i föreningen påverkats på grund av corona?

Inför Riksidrottsmötet i helgen släpper RF rapporten "Ett år med corona".

TT har tagit del av statistiken över hur aktivitetsgraden för dem som får lokalt aktivitetsstöd, alltså personer mellan 7 och 25 år, påverkats – och det är tydligt att inomhusidrotterna drabbats värst under pandemin.

Förutom gymnastiken har även handboll och innebandy tappat drygt 20 procent. Baskets tapp ligger på drygt 15 procent.

Samtidigt har utomhussporter som fotboll, golf, tennis och ridsport klarat sig klart bättre, eller till och med ökat i aktivitetsgrad.

Gymnastikförbundets egen sammanställning visar även på ett i stort sett lika stort tapp för alla åldersgrupper och aktiviteter.

Framför allt beror nedgången på att man inte kommit in i sina hallar. De flesta föreningar har sin verksamhet i kommunala anläggningar som varit stängda. Håller man på med någon av våra tävlingsdiscipliner, allt från artistisk gymnastik till truppgymnastik som är den största verksamheten, så går det inte att bedriva den verksamheten utomhus, säger Pelle Malmborg.

Ungdomar slutar

Enligt RF-rapporten har nyttjandegraden av de kommunala inomhusanläggningarna minskat med 98 procent för idrottshallar, 83 procent för sim- och badanläggningar och 69 procent för ishallar.

Störst tapp i svensk idrott av medlemmar/aktiva är ungdomar och unga vuxna (13–25 år) där aktivitetsgraden sjönk med 59 procent i fjol.

Ungdomar som inte får idrotta och som har distansundervisning i skolan kanske försvinner ur vårt grepp. Då får vi årskullar som man undrar om man får tillbaka, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.
Det tycker jag är ett jätteproblem om man ser framåt. Dessutom är det ojämnt fördelat. Det finns miljöer där idrottsrörelsen är etablerad, men det är besvärligare i andra områden – allt från segregerade områden över till landsbygd där bortfall av några få kan slå undan benen på hela idrottsklubben.

Annons

Annons

"Beundran för kreativiteten"

I stort sett all föreningsaktivitet har påverkats av pandemin. 90 procent av föreningarna uppger att de har ställt in tävlingar och evenemang i varierande grad och 80 procent att träningar ställts in. Men många har lyckats anpassa träningen så att den fungerat under rådande restriktioner.

Jag är full av beundran för den kreativitet som funnits, allt från vuxengrupper som flyttat utomhus till digitala lösningar där man kunnat köra träningspass hemma med ledare på skärmen, säger Malmborg.
Och våra tävlingsgymnaster, i åtta olika discipliner, har kört digitala styrkeutmaningar för att få lite tävlingsmoment. Ett extremfall var en förening i Stockholm som hyrde en fotbollsplan i vintras och släpade ut redskap och körde lite volter utomhus. Under något träningspass snöade det så de fick sopa, det såg livsfarligt ut. Men suget var för stort för att inte köra volter.

Oro för ledartapp

Idrotten har inte enbart tappat många unga aktiva, man har också tappat många unga ledare. 44 procent av föreningarna uppger att det är svårt att behålla unga tränare och ledare. Men även vuxna ledare är svåra att behålla, anser 48 procent av föreningarna.

Oron är för de långsiktiga konsekvenserna. Våra föreningar rekryterar ledare bland ungdomarna. Om de har ruttnat under den här perioden då de själva inte kunnat träna, vem tar då emot alla kidsen som vill in till gympan? frågar sig Malmborg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!