A-
A+

Så kan Wimbledon "straffas" för Rysslandsbeslut

Ryska världstvåan Daniil Medvedev stoppas från Wimbledon. Arkivbild.
Ryska världstvåan Daniil Medvedev stoppas från Wimbledon. Arkivbild.
TennisTT

Wimbledons beslut att stoppa spelare från Ryssland och Belarus fortsätter att skapa irritation.

Nu kan grand slam-turneringen bli av med sina rankningspoäng – vilket borde leda till minskad status.

Jag tror att det kommer att bli en diskussion fram till att de drar i gång, säger tennisexperten Maria Strandlund Tomsvik.

Annons

Annons

Internationella tennisförbundet (ITF) har stoppat Ryssland och Belarus från lagtävlingar, som Davis Cup och Billie Jean King Cup.

På individnivå tillåts dock spelare spela under neutral flagg.

Wimbledon har valt en annan väg.

Grand slam-turneringen stoppar ryska och belarusiska spelare från spel i Wimbledon utanför London 27 juni–10 juli.

Ett beslut som kritiserats från flera håll.

Bland annat kallar ryske Andrej Rubljov det för "total diskriminering", Belarus tennisförbund hotar med rättsliga åtgärder och även den amerikanska tennislegendaren Billie Jean King, som var med och grundade damernas spelarorganisation WTA 1973, motsätter sig beslutet.

"Starka reaktioner"

WTA-ordföranden Steve Simon säger att grand slam-turneringens beslut kan komma att få konsekvenser; en sådan skulle kunna vara att WTA och herrarnas motsvarighet ATP inte väljer att dela ut några rankningspoäng.

Jag tror att vi kommer att få se starka reaktioner från oss, men vilka dessa blir eller hur långt de sträcker sig är inte bestämt än, säger Simon och är inne på att organisationernas möte senare i veckan i Madrid bör utkristallisera hur de ska bemöta Wimbledons beslut.

Tennisexperten Maria Strandlund Tomsvik:

Att alla rankningspoäng försvinner tror jag bara är en förhandling, för att försöka hitta en bättre väg att gå, säger hon.

Annons

Annons

"Hoppas de kan enas"

TT: Vad tycker du om Wimbledons beslut?

Jag tycker det är svårt med svart eller vitt i de här diskussionerna, men jag anser att de borde gå på den linje som WTA och ATP har valt: att låta spelarna spela men att inte representera landet, utan bara representera sig själva, säger hon.

TT: Tror du Wimbledon kommer att ändra beslutet?

När de fattar deras beslut brukar de hålla fast vid det, men jag hoppas att det inte blir så. Jag hoppas att de kan enas, säger hon.
Det här visar bara att det finns splittringar mellan ITF, WTA och ATP – där man inte kan samtala och enas kring vissa riktlinjer. Det är synd.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.