Så klarar du “snålmånaden” januari

Köpstopp är ett av tipsen för att klara snåla januari. Arkivbild.
Köpstopp är ett av tipsen för att klara snåla januari. Arkivbild.
EkonomiTT

Spendermånaden december är över och den ekonomiska baksmällan kan snart göra sig till känna.

Proffsen tipsar om hur du kan parera när plånboken ekar tom efter julen – och hur du undviker att hamna i samma sits nästa år igen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Julen är åter bakom oss, likaså julklappsköp och andra kostnader som för många hör december till. Kontot kan den här tiden på året därför kännas tommare än andra månader och löningen avlägsen.

Även bland dem som inte har det tufft så kan man nog tycka att januari är en snål månad, säger Sharon Lavie, sparekonom inom Schibstedkoncernen.

Så vad ska man tänka på för att må lite bättre ekonomiskt den här månaden?

Jag tror att det gäller att ta sig en stund och gå igenom sin ekonomi för en gångs skull, säger Sharon Lavie och fortsätter:
Vad har jag för inkomster? Är det lön, barnbidrag, a-kassa eller pension? Vilka är de fasta utgifterna? Man måste först och främst få koll på vad man har för inkomster och utgifter. Efter det kan man dela in köpen i måsten och vad som kan vänta.

Inför köpstopp

Det kan också vara bra att ta tillfället i akt och skära ned på mindre kostnader, som snabbt kan bli tusenlappar: ta med matlådor i stället för att köpa utelunch och hoppa över köplatten, föreslår Lavie.

Hon får medhåll från Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Inför ett köpstopp: handla bara det som är absolut nödvändigt. Det är rätt svårt, för det finns massor med reor och man blir lockad. Men sitter du med skägget i brevlådan nu så köp bara det nödvändiga, säger Arturo Arques.

Och varför inte gå igenom garderober och garage och se över vilka saker man inte längre använder, prylar som kan säljas på köp- och säljsajter, tillägger han.

En annan sak man heller inte ska underskatta är att ringa upp företaget man har handlar ifrån om man inte kan betala en faktura.

Ring och berätta hur det ligger till. Fråga om det är okej om ni lägger upp en avbetalningsplan. Min erfarenhet är att de ofta säger ja, om det inte råkar vara så att du ringer för fjärde gången, säger Arques.

Annons

Annons

Nyckeln till lyckat sparande

Men julen kommer varje år och den ekonomiska baksmällan lurar därefter. Sharon Lavie menar att det är bra att ha det som rutin att lägga undan ett litet kapital varje månad öronmärkt för december, som brukar vara “den stora spendermånaden.”

Jag tror att det som gör ett sparande lyckat är varje månad göra en en automatisk överföring till ett konto avsett för december eller januari, för att stärka ekonomin just under den perioden, säger Sharon Lavie.

Enligt Arturo Arques kan "så gott som alla i Sverige" spara, såvida man inte är drabbad av arbetslöshet eller lever på garantipension.

Nyckeln är att ha en stående överföring och att inte förakta ett litet belopp. Även ett litet belopp kommer med tiden att växa till ett betydande belopp. Tänk inte att du ska spara det som blir över vid månadsskiftet. Med en stående överföring vet du hur mycket du har att leva på och att sparandet verkligen blir av, säger Arturo Arques.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons