A-
A+

Så mycket dyrare blir liftkorten i vinter

Skidåkare i sittlift på sportlov på Idre fjäll i Dalarna. Arkivbild.
Skidåkare i sittlift på sportlov på Idre fjäll i Dalarna. Arkivbild.
EkonomiTT

Räkna med allt dyrare liftkort i vinter. På en skidort har dock priset sänkts – i alla fall för tillfället.

Tidig snö och kyla har gjort att flera skidbackar runtom i Sverige har kunnat öppna tidigare än vad som är vanligt.

Inför att säsongen ska dra igång på allvar med verksamhet under jul- och sportlov så har Dagens industri gjort en genomgång av prishöjningarna.

Bland de som nu höjt priserna allra mest märks Kläppen, strax söder om Dalarna, med en prisökning på cirka 9 procent liksom Orsa Grönklitt i Dalarna med en höjning på 10 procent.

Det betyder att ett veckokort i Kläppen för vuxna under högsäsong kostar 2 453 kronor och 1 942 för ungdomar.

Kläppens marknadschef hävdar i en intervju att prishöjningen drivs av inflationen och då bland annat kostnader för el, drivmedel och löner.

Precis som TT tidigare kunnat rapportera höjer den börsnoterade skidkoncernen Skistar sina priser, dock väljer man att sänka priset vid anläggningen i Vemdalen, Härjedalen, där till exempel liftkort för vuxna gått ned med 1,7 procent. Förklaringen är en dynamisk prissättning där efterfrågan styr priset.

Att priset just nu är lägre än föregående säsong kan bero på att vi har mycket bäddar under vecka 9 i Vemdalen. Då vill vi fylla bäddarna och då sjunker priset, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand till tidningen.

Kostnadshöjningarna har dock inte skrämt bort skidåkarna, Skistar har i nuläget 7 procent fler bokningar än vid samma period förra året vilket är nästan lika högt som rekordsäsongen för två år sedan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.