A-
A+

Så överlever du myggen i sommar

Myggen kan bli en rejäl sommarplåga. Arkivbild.
Myggen kan bli en rejäl sommarplåga. Arkivbild.
DjurTT

Surr och kli under midsommarnatten är mer regel än undantag.

För den som vill bli kvitt de enträgna insekterna finns det mängder av apparater på marknaden – men ett klassiskt knep fungerar bäst.

Annons

Annons

Anders Lindström är entomolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt och har full koll på mygg i Sverige. Men att sia om hur mycket mygg det blir i sommar går inte.

Det beror på hur sommarens väder blir, säger han.

Däremot verkar det inte vara någon risk för en större invasion av mygg tidigt under sommaren, en prognos baserad på lokala lägesbilder.

Myggen verkar inte ha en jättebra säsong, så rimligen borde det vara ganska lite mygg allra först, säger Anders Lindström.

Varmt och fuktigt

Men myggen kläcks i flera omgångar att kraftigt regn kan göra att det kläcks mygg bara någon vecka senare, säger han. De flesta myggen, de vi oftast stöter på under sommaren i Sverige, är de som kläcks ute i diken eller i pölar av smält- och regnvatten.

Ju regnigare sommar, desto fler mygg.

Varmt och fuktigt är perfekt för mygg. En varm och lagom torr sommar ger lagom med mygg, säger Lindström.

Sedan finns det mygg som kläcks i sjöar och andra permanenta vatten. Dem blir man inte kvitt, oavsett väderlek.

För den som vill bli kvitt myggen finns det ett enormt utbud av produkter, som alla lovar en sommar utan myggbett – från klassiska spiraler till tunga maskiner för tiotusentals kronor som enligt marknadsföringen ska rensa tusentals kvadratmeter på mygg.

Men några sådana löften går inte att hålla, säger Anders Lindström.

Annons

Annons

Myggmedel fungerar

Han har själv en myggfälla av dyrare modell.

De som köper sådana bor i områden med galet mycket mygg. Så även om du fångar 10 000–20 000 mygg, finns det fortfarande mygg kvar, säger Anders Lindström.
Sen kan det finnas psykologisk tillfredsställelse att det är en påse full med döda mygg. Men som bekämpning fungerar det inte. Det finns inga studier som pekar på det.

Alla fällor lever kanske inte upp till sina löften, men de fångar trots allt mygg. Däremot, säger han, bör man som konsument hålla sig undan produkter som uppger att de stöter bort myggor med hjälp av ljud.

Det tror jag inte fungerar, säger han.

Myggmedel som rollas, sprejas eller gnids in på huden fungerar bra. Men allra bäst är ett klassiskt knep: att klä sig så att man inte blottar huden.

Sedan beror det helt på hur känslig man är, säger han. Alla reagerar olika och i värsta fall får man förlika sig med verkligheten och hålla sig inomhus.

När det redan är mycket mygg i luften finns det inte så mycket att göra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.