A-
A+

Så ska måndagens omröstning smittsäkras

Talman Andreas Norlén kommer, liksom samtliga riksdagsledamöter, att bära munskydd under misstroendeomröstningen på måndag. Arkivbild.
Talman Andreas Norlén kommer, liksom samtliga riksdagsledamöter, att bära munskydd under misstroendeomröstningen på måndag. Arkivbild.
PolitikTT

Riksdagens gruppledare träffade under lördagseftermiddagen talman Andreas Norlén för att gå igenom de praktiska detaljerna inför måndagens misstroendevotering.

Med på mötet var även Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Enligt regeringsformen är förutsättningen för att en misstroendeförklaring ska kunna riktas mot ett statsråd att minst hälften av riksdagens ledamöter röstar ja, det vill säga minst 175.

När misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven avhandlas är det första gången på ett och ett halvt år som alla riksdagsledamöter kallas in.

Tillsammans med partiernas gruppledare har vi gått igenom hur vi ska hantera situationen för att den ska bli så smittsäker som möjligt. Under mötet deltog även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för att ge sin syn på upplägget, säger Andreas Norlén till TT.

FHM: Låg risk

Enligt Andreas Norlén är Folkhälsomyndighetens bedömning att risken för smittspridning är låg i kammaren.

Carlson menade att de åtgärder som riksdagsförvaltningen utarbetat var både rimliga och relevanta i sammanhanget. Han hade dock vissa synpunkter på mediesituationen utanför kammaren efter omröstningen, men det rör mer relationen mellan journalister och partiledare. Det som diskuterats i dag är ledamöternas säkerhet i riksdagssalen.

Annons

Annons

Kvar i bänkarna

Ett meddelande har under helgen gått ut till alla ledamöter med instruktioner om hur in- och utpasseringen ska gå till. Alla ombeds att inta sin plats direkt och sedan förbli sittande där under hela sessionen som beräknas ta cirka en halvtimme.

Därefter kommer ledamöterna att slussas ut valkretsvis genom alla tillgängliga dörrar så att inte alla går ut samtidigt. Dubbeldörrarna ut mot riksdagsfoajén reserveras dock för de partiledare som ska möta medierna efteråt, säger Andreas Norlén.

Dessutom kommer munskyddsrekommendationen – som hävdes så sent som i måndags – att tillfälligt återinföras på måndag.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en oriktig formulering om misstroendeförklaringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!