A-
A+

Så ska planet bärgas: "Viktigt vi hittar allt"

Poliser på plats vid flygplansvraket i närheten av Örebro flygplats under fredagen.
Poliser på plats vid flygplansvraket i närheten av Örebro flygplats under fredagen.
OlyckorTT

Platsen kring vraket där nio personer miste livet i Örebro är fortfarande avspärrad i väntan på att planet ska transporteras bort.

Vi är fortfarande i faktainsamlingsfasen och arbetar med att säkerställa att vi har allt, säger Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission.

Annons

Annons

Två dagar har gått sedan flygplanskraschen i torsdags kväll där samtliga ombord avled. På lördagsmorgonen är platsen fortfarande avspärrad och Statens haverikommission (SHK) fortsätter sitt arbete under helgen.

Vi har suttit på morgonen på hotellet och planerat dagen och vi har också skjutit uppgifter till externa parter. Det handlar bland annat om att aktivera vårt ljudlabb för analys av ljudmaterial, säger Peter Swaffer, avdelningschef på SHK.

Det är inte nödvändigtvis filmer på själva händelsen, utan klipp där ljudet av flygplanet hörs i bakgrunden. Under dagen ska man se till att alla delar från planet följer med från olycksplatsen.

Det är en lättillgänglig terräng men det är högt gräs. Man ser inte eventuella delar och det finns exempelvis instrumentering som har lossnat under islaget och hamnat utanför planet. Det behöver vi hitta med metalldetektorer, säger Peter Swaffer.
Det är viktigt att vi hittar allt. Vi letar inte efter något specifikt men vi vill i efterhand inte se att vi har missat någonting som visar sig vara vitalt. Vi är fortfarande i faktainsamlingsfasen där vi lägger mindre vikt på vad vi har framför oss och snarare säkerställer att vi har med allt, fortsätter han.

Samtidigt görs flygplanet redo för transport och kan förhoppningsvis bärgas under söndagen. Men regnet som hänger i luften underlättar inte arbetet.

Just nu när jag står på flygplatsen regnar det inte. Men planet är inte intakt och vi vill inte ha in regn i cockpit. Det är visserligen skyddat med presenning, men vi har också arbete med drönare för att ovanifrån lokalisera delar. Jag har gott hopp om att vi kommer i mål, men vädret gör det inte lättare.

Parallellt pågår intervjuer från personer som allt eftersom träder fram och vill berätta.

Vi vill så klart lyssna på allt, säger Peter Swaffer.

Farligt material

Bärgningen görs genom att lyfta upp vraket i en täckt transport som går direkt till SHK lokal i Strängnäs. Innan dess ska känslig apparatur man hoppas på har lagrat viktig data avlägsnas från planet.

Där kan vi arbeta i lugn och ro i inomhusmiljö och bra belysning. Allt kommer att tvättas och säkerställas – det finns till exempel brunnet material som är hälsovådligt för utredarna att jobba med.

En grundlig utredning av motorn ska göras. Också andra saker som rost på planet eller lösa delar kommer att analyseras. I nuläget finns inga ledtrådar som pekar åt ett visst håll.

Det finns ingenting än som gör att vi riktar in oss på något särskilt, när vi har all data kommer vi att hitta mer intressanta spår. Men även om vi ser att något är mer sannolikt än något annat, kommer vi också att utreda allt annat. Utesluter vi allting kommer vi till syvende och sist hitta något vi inte kan utesluta, säger Peter Swaffer.

Annons

Annons

Kan ta flera veckor

Hur lång tid analysarbetet kan ta beror på flera faktorer.

Vi är till viss del i externa händer. Även om vi är kunniga är det en trovärdighetsfråga att också rådfråga tillverkarna.

I det här fallet handlar det om den flygplanstillverkaren De Havilland Canada och den amerikanska flygmotortillverkaren Pratt and Whitney.

Vi vill ha med dem i rummet så att de ger input. Givet att det är sommar och att folk är på en annan del av jordklotet vet vi inte hur den tidsplanen ser ut. Det kan sannolikt röra sig om veckor. Det är den erfarenheten jag har från flygolyckan i Umeå, säger Peter Swaffer.

TT: Hur säker är du på att vi kommer att få reda på vad som har hänt?

Det är svårt att säga. Jag har väldigt gott hopp om att vi ska kunna klargöra orsakerna. Det säger jag utifrån att vi i de allra flesta fallen gör det. Jag känner igen mig från när vi stod i Umeå för två år sedan. Det är många frågetecken och saker att leta efter, och där kom vi fram till mycket. Jag vågar nog säga att vi kommer att lösa det här också, säger Peter Swaffer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!