-
+

Så ska succétränaren leda VM-hoppen på distans

Johannes Lukas tvinga följa skidskytte-VM på distans – men kommer att analysera varje lopp som vanligt, eller till och med ännu mer grundligt. Arkivbild.
Johannes Lukas tvinga följa skidskytte-VM på distans – men kommer att analysera varje lopp som vanligt, eller till och med ännu mer grundligt. Arkivbild.
SkidskytteTT

Med en nyopererad axel leder succétränaren Johannes Lukas skidskyttelandslaget på distans under VM i Slovenien.

Men hemma i lägenheten i München har han mer tid än någonsin för att studera banan och åkarnas tider.

Jag har mycket tid att analysera, så här detaljerat har jag aldrig gjort det tidigare, säger 27-åringen.

Annons

Annons

Åkarna – och förmodligen även tv-tittarna – kommer att sakna Johannes Lukas entusiasm under VM. Han har under säsongen, som hittills varit en blågul succé med 20 pallplatser, flera gånger skrikit sig hes när han sprungit bredvid de svenska åkarna över krönet på någon backe på väg mot en bra placering.

Hans engagemang ute i spåret, det är inte så många som har det. Så det är klart att han kommer att saknas, säger Elvira Öberg.

Säsongens höjdpunkt, VM i Pokljuka som inleds på onsdag i nästa vecka, får Johannes Lukas i stället följa från soffan hemma i Tyskland. Tränaren drog upp en gammal skada i axeln när han ramlade i en trappa under världscupen i Antholz och har opererats.

Under en videointervju visar han upp armen som är i mitella.

Det här är min nya kompis. Det är en ny situation, men jag mår hyfsat bra, säger han.

Rutin av distans

Att arbeta på distans är inget nytt för Johannes Lukas och det svenska skidskyttelandslaget. Under försäsongen, när laget tränar i Östersund, befinner sig Lukas ofta hemma i Tyskland så rutinen att skicka data från intervallpass och sedan ha möten via internet och telefon finns redan.

Det är en fördel, att vi är vana vid det här, säger Lukas.

Elvira Öberg håller med:

Jag tror att vi kommer att få ganska bra analyser om var vi åkt bra och var vi kan göra det ännu bättre efter de första loppen.

Johannes Lukas är en taktiker med koll på detaljer och inför varje lopp åker han banan själv, för att se exakt var åkarna kan tjäna viktiga sekunder. Något han går miste om nu.

Jag kan säga att jag har kollat alla videor som finns på internet från förra årets världscup i Pokljuka. Jag har mätt hur långa backarna är, vilka delar där man kan tjäna sekunder, säger han.

Annons

Annons

Har åkarnas pulsprofiler

Lukas planerar även att låta en vallare åka banan och filma den – så att han kan använda filmen när han pratar taktik med åkarna.

Sedan har jag information från förra året när åkarna åkte där med sina pulsklockor, så jag har deras pulsprofiler och kan se "här är det tillräckligt för att återhämta sig". Jag vet ganska mycket om banan nu faktiskt.

Kort sagt: att han är hemma gör kanske inte så mycket när det kommer till det taktiska.

Jag säger till dem, bara skicka info till mig – jag har tid! Så det kan kanske vara en möjlighet – så här detaljerat har jag aldrig gjort det tidigare. Det är en bra bana och jag är säker på att vi kan hitta bra nycklar.

"Följer nitiskt"

Även stjärnan Hanna Öberg är trygg med upplägget:

Han följer allt vi gör nitiskt på distans och vi pratar med honom varje dag. Så även om han inte är här på plats så är det inte som att han inte är med oss. Men det är klart att han har ett väldigt engagemang i sitt påhejande ute i spåret, säger hon.

Johannes Lukas är säker på att han kommer att skrika ändå – hemma i lägenheten.

Det blir jättesvårt för mig att se en tävling på tv...

TT: Vem kommer höra dina skrik?

Jag bor med min flickvän och jag har sagt till henne att vi kanske inte kommer kunna se det tillsammans. Jag vet inte än. Hon kanske måste vara tyst, jag kommer inte vilja höra någon analys.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss