Så ska svensk ishockey kunna ta in publik

Kommer Djurgårdens supportrar kunna se sitt lag under den kommande ishockeysäsongen? Arkivbild.
Kommer Djurgårdens supportrar kunna se sitt lag under den kommande ishockeysäsongen? Arkivbild.
IshockeyTT

Inga bortasupportrar, åskådare på varannan sittplats och ett överdimensionerat antal entréer, kiosker och toaletter.

Det är några av punkterna i svensk ishockeys nya publikprotokoll.

"Blir det ingen publik på matcherna så vet jag att vi har klubbar som kommer få det svårt att överleva", säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Annons

Annons

På tisdagen besökte Sveriges idrottsminister Amanda Lind (MP) arenan Johanneshov i Stockholm för att tillsammans med Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, SHL-ordföranden Anders Källström och Jenny Silfverstrand, vd i Djurgården (tillträder som vd för SHL i höst), diskutera publikfrågan inför säsongsstarten i september.

I nuläget omöjliggör maxgränsen på 50 personer vid sammankomster ett återinsläpp av publik i större utsträckning, men svensk ishockey har tagit fram ett publikprotokoll för att vara redo när regeringen väl ger grönt ljus för besökare i begränsad skara.

Visats för Folkhälsomyndigheten

"Vi vet att en stor del av intäkterna på elitnivå kommer från biljettförsäljning och sponsring och det gäller både herr- och damhockeyn. Men ofta glöms det bort att elitklubbarna är en slags motor i sin region med en omfattande verksamhet nedåt, i junior- och ungdomshockeyn och ännu längre ner i åldrarna, både på pojk- och flicksidan. Också den verksamheten påverkas när intäkterna tryter", säger Anders Larsson till förbundets hemsida.

Protokollet, som uppges ha gåtts igenom med Folkhälsomyndigheten via Riksidrottsförbundet, består av sex punkter där det bland annat framgår att besökare måste hålla en meters avstånd till varandra. Biljettsystemen måste anpassas så att enbart varannan sittplats på varje stolsrad kan bokas och endast hemmapublik är välkommen till arenan för att undvika organiserade resor.

Dessutom ska ett överdimensionerat antal entréer, kiosker och toaletter finnas tillgängliga för att undvika köer och trängsel.

Annons

Annons

Väntar på besked

Anders Larsson fortsätter:

"Med det nya detaljerade publikprotokollet är vi beredda att ta in publik på ett säkert sätt där vi säkerställer social distansering. Blir det ingen publik på matcherna så vet jag att vi har klubbar som kommer få det svårt att överleva."

Han tillägger att han inväntar ett besked i publikfrågan inom kort.

"Svensk ishockey har under hela pandemin haft en bra dialog med idrottsminister Amanda Lind liksom Folkhälsomyndigheten och polisen. Precis som i tidigare möten visade Amanda Lind i dag stort intresse och förståelse för våra problem och har lovat att återkomma i närtid med besked."

Av det statliga stödpaket på 500 miljoner kronor som gått ut till idrotten har svensk ishockey tagit emot 95 miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons