A-
A+

Så sker massvaccinationerna i USA

Andel av den amerikanska befolkningen, 18 år eller äldre, som fått minst en dos av vaccin mot covid-19.
Andel av den amerikanska befolkningen, 18 år eller äldre, som fått minst en dos av vaccin mot covid-19.
USATT

Sprutor sätts i armar på parkeringsplatser, i kongresscenter och på apotek. De senaste veckorna har USA:s vaccinationskampanj mot covid-19 växlat upp till sprinttempo.

Nyligen gavs tre miljoner doser vaccin på en enda dag.

Annons

Annons

Smittskyddsexperten Anthony Fauci. Arkivbild.
Smittskyddsexperten Anthony Fauci. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
Massvaccinationer i Seattle i USA. Arkivbild.
Massvaccinationer i Seattle i USA. Arkivbild.
Tempot har ökat dramatiskt, konstaterar Pam Tremont, chargé d’affaires vid USA:s Sverigeambassad.
Att få covid-19 under kontroll är president Bidens främsta prioritering och vaccin är nyckeln.

Upptrappningen gör att landets främsta smittskyddsexpert, doktor Anthony Fauci, ställer sig bakom Joe Bidens utfästelse om att nationaldagen den 4 juli ska kunna firas med åtminstone några nära och kära.

Ganska rimliga mål och förväntningar ... om vi fortsätter att vaccinera i den här takten, sade Fauci häromdagen till nyhetskanalen Fox News.

Nära 65 procent

Nationaldagsmålet sattes upp av president Joe Biden i hans första tv-tal till nationen i förra veckan. Det hölls på årsdagen av nedstängningarna och var en balansgång mellan och hopp och allvar i landet där covid-19 krävt över en halv miljon liv.

Biden noterade att hans vallöfte om att vaccinera en miljon landsmän dagligen under sina första 100 dagar kommer att nås med råge – i nuläget ges minst två miljoner sprutor om dagen.

När jag tillträdde ... hade bara åtta procent av de över 65 år fått sin första vaccination. I dag är den siffran nära 65 procent, sade presidenten.

Hur ser då strategin för massvaccineringarna ut? Som så mycket i landet i väst bygger det på att tänka stort när det gäller såväl vaccinproduktion som distribution.

Vita huset meddelade nyligen att läkemedelsbolaget Merck gått med på att producera det vaccin som tagits fram av Johnson & Johnson-ägda konkurrenten Janssen – ett agerande som presidenten jämför med andan under andra världskriget, då företag samarbetade för landets bästa. USA har beställt ytterligare 100 miljoner doser av detta vaccin och kommer därför ha tillräckligt med vaccin för landets vuxna redan i maj.

Alla amerikaner över 18 år kommer att ha tillgång till vaccin före den 1 maj. Det är mycket tidigare än vi väntade oss, sade Biden i sitt tal.

I USA används även vaccin från Moderna och Pfizer-Biontech. Landet sitter dessutom på tiotals miljoner doser Astra Zeneca-vaccin som ännu inte godkänts för användande där.

Annons

Annons

Pensionärer på plats

För att utföra injektionerna sker en sällan skådad mobilisering som bland annat omfattar militären, katastrofmyndigheten Fema samt pensionerade läkare och sjuksköterskor som kallats in för att ge sprutor. En ny hemsida ska vägleda amerikaner till deras närmaste vaccinationsplats. Nära 10 000 apotek deltar i kampanjen och 600 federala vaccinationscenter håller på att sättas upp på parkeringsplatser och i arenor.

Massvaccinationer kräver inte enbart vaccin – utan vaccinatörer som kan jobba övertid, polis som kontrollerar folkmassor, kommunikatörer och många andra. President Biden har kallat in delar av nationalgardet samt förhandlat med arenor om att få använda dem gratis, det är kreativt, säger Pam Tremont.

I exempelvis Florida bygger Fema nu fyra stora vaccinationscenter som vardera ska vaccinera 3 000 personer dagligen.

Allt extra vaccin vi kan få in i samhället är välkommet. 12 000 extra doser om dagen är 12 000 fler än vad vi kunde (administrera) i går, säger Orange Countys säkerhetschef Danny Banks till den lokala tv-kanalen News 6.

Utbrett tvivel

Parallellt sjösätts samarbeten med delstatsstyren och lokala hälsocenter kring mobila vaccinationskliniker och hemmatester – i synnerhet på platser där viruset slagit hårt mot minoritets- och ursprungsbefolkningar. Detta bekostas till viss del av det jättelika stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar som kongressen godkände i förra veckan.

Men det finns utmaningar. Nya, mer smittsamma varianter av coronaviruset sprider sig i USA och somliga delstater, som Texas, har redan lättat på restriktioner om att bära munskydd. Lägg därtill att det på vissa håll finns en utbredd vaccinskepsis.

Tvivlet är bland annat stort bland vissa minoritetsgrupper och hos män som identifierar sig som republikaner. Omkring hälften av dessa tänker inte vaccinera sig, enligt en färsk opinionsundersökning som public servicebolagen PBS och NPR publicerat.

Men nu har alla tidigare amerikanska presidenter, inklusive Donald Trump, uppmanat människor att vaccinera sig. Det kanske övertygar några av skeptikerna, säger Pam Tremont.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!