Så slår kronan på börsen

Dyrare krona sätter sina spår.
Dyrare krona sätter sina spår.
EkonomiTT

Den starkare kronan slår hårt på exportjättarnas vinster och pressar aktiekurserna. Men växelkursen har även andra effekter på ditt sparande.

Annons

Annons

Sedan slutet av mars har kronan stärkts med 15–16 procent mot dollarn, delvis som en rekyl på tidigare försvagning, men svenskt konjunkturlyft parat med den amerikanska centralbankens agerande har påverkat lyftet.

För närmare 15 svenska exportjättar blir effekten tydlig. De kan räkna med att helårsvinsten sänks med i storleksordningen tio procent eller mer om dollarn försvagas med lika mycket, enligt en analys som Danske Bank har satt ihop.

En exporttung börs blir förlorare på den starkare kronan, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

Lyft med motvind

Men den starkare växelkursen är samtidigt en konsekvens av en konjunkturuppgång, så sammantaget är utsikterna relativt goda. Men det blir ett lyft med motvind, enligt Landeborn. På motsvarande vis finns svenska börsbolag som tjänar på en svagare dollar. Å andra sidan var det inte länge sedan som den allt dyrare dollarn gav motsatta effekter, växelkurserna åker jojo över tid.

Kronans värde påverkar inte bara bolagens vinster, den påverkar också priset på aktierna. En dyrare krona gör svenska aktier dyrare för utlänningar som därmed kanske håller sig borta. Färre köpare sänker aktiepriset, kursen.

Ja, det kan spela roll, säger Landeborn men pekar samtidigt på att det ger ett visst skydd för utländska uppköp av svenska bolag.

Annons

Annons

Bra tillfälle

Svenska sparare får samtidigt se många av sina utländska fonder tappa i värde när dollarn försvagas.

Vad då göra om svenska aktiepriser pressas samtidigt som utländska fonder förlorar i värde?

Det kan vara ett bra tillfälle att köpa billigare utländska aktier, säger Maria Landeborn som spår att kronan stärks ytterligare det närmaste halvåret.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons