A-
A+

Så tar du kontroll över julstressen

Blir du yr av all julstress? Sänk kraven till en rimlig nivå och ta hjälp av andra, tipsar psykologen.
Blir du yr av all julstress? Sänk kraven till en rimlig nivå och ta hjälp av andra, tipsar psykologen.
JulTT

Julklappar och mat ska fixas till hela släkten. Och allt måste du göra på egen hand. Eller?

Skriv ner alla dina måsten, delegera och stryk, tipsar psykologen Hanna Rohani.

Annons

Annons

Hanna Rohani tycker att man bör ägna en tanke åt vad man egentligen tycker att det viktiga med julen.
Hanna Rohani tycker att man bör ägna en tanke åt vad man egentligen tycker att det viktiga med julen.

Julen står för dörren och det kan vara lätt att känna stressen ut i fingertopparna långt innan tomten står vid tröskeln. Drömmen om den perfekta julen kan lätt slå över.

Det är vanligt att vi blir så målfokuserade att vi glömmer bort vad som faktiskt är viktigt. När man är stressad stängs empati av, liksom förmågan att vara tålmodig och fatta bra beslut, säger Hanna Rohani, psykolog på vårdföretaget Doktor 24.

Att julen firas samtidigt av alla är enligt henne en bidragande orsak till stressen eftersom det omedvetet får oss att jämföra firande och presenter med varandra. Och ingen vill ju vara skyldig till att ha bidragit till en dålig jul.

Vi måste lära oss att ha rimliga förväntningar, och det även för nästa generation. Vad mår de runtomkring oss bäst av: en sönderstressad och arg person eller en mindre perfekt jul?

Knytkalas ett alternativ

Ett konkret sätt att ta kontroll över julstressen är att skriva en lista på alla inbillade eller verkliga "måsten".

Sedan delegerar du och stryker bort saker från listan som inte hinns med.

Allt bjuda in till knytkalas kan vara ett sätt att delegera saker på din lista. Det går också ofta att hitta en snabbare version än vad som känns som "måsten".

Köp färdiga köttbullar och färdigbakade lussekatter.

Försök inte heller att kontrollera att det du delegerat bort blir gjort. Eller göra det åt den av rädsla för att det inte kommer att bli gjort.

Det kan kännas obehagligt att inte ha kontroll över att det ni kommit överens om blir gjort. Men det får kanske vara okej att det inte blir några pepparkakor till Kalle Anka om det nu var personens uppgift. På lång sikt gynnar det er båda om du klarar av inte kontrollera eller ta över den andres uppgift.

Annons

Annons

Pengar en stressfaktor

Men det är inte bara tidsbrist som kan generera stress. Allt kostar. Och att ta upp julklappstävlingen med kusin Knösus är inte rätt sätt att hantera situationen. I stället råder Rohani att hitta ett sätt där alla, oavsett ekonomisk situation, kan känns glädje när tomten kommer.

Gör upp med de andra hur mycket som julklapparna får kosta, så att alla ger för lika mycket. Eller gör en julklappslek där alla får ta ett slumpmässigt paket utan avsändare ur en säck. Eller så ger man inte till alla, utan kanske bara till barnen.

Att sätta fokus på det som är lustfyllt är också ett sätt att minska den ekonomiska stressen, enligt Rohani.

Ofta inser man att det är människorna, brädspelet eller samtalen. Inte julklappen.

Dräpande kommentarer

Har man släktingar som brukar komma med dräpande kommentarer eller konfliktfyllda samtalsämnen kan man förbyggande reflektera över hur man bäst bemöter det, utan att stressa upp sig.

Man kan inte påverka eller styra andras beteenden. Bara sig själv. Bestäm dig för att försöka behålla lugnet. Du kan skratta bort elaka kommentarer eller vänligt påminna om att "nu ska vi ha trevligt".

Enligt Hanna Rohani är det lätt att falla för frestelser som socker, fett och alkohol när stressen slår till. Bäst är dock att låta bli.

Njut av det du äter, men frossa inte. Försök också att motionerna, det minskar stressen i sig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.