A-
A+

Så tas "Donda" emot i världen

Kanye West har släppt sitt tionde studiealbum och kritikerna är överlag positiva. Arkivbild.
Kanye West har släppt sitt tionde studiealbum och kritikerna är överlag positiva. Arkivbild.
MusikTT

Efterlängtat och till skyarna upphaussat och därtill kraftigt försenat. I söndags släpptes äntligen Kanye West nya album "Donda" och det är en rejäl koloss rapparen levererar.

Annons

Annons

"Svulstigt, personligt, sorgset – och stundtals onödigt mastigt", tycker Dagens Nyheters musikrecensent Mattias Dahlström, som trots allt hittar en hel del höjdpunkter i det 1 timme och 47 minuter långa albumet.

Långa stunder resulterar det i Wests mest inspirerade musik sedan fem år gamla ”The life of Pablo”, skriver recensenten och nämner ”Jail” (som han gör tillsammans med Jay-Z), briljanta ”Jesus lord” och "rörande förvirrade" soulballaden ”Lord I need you” som handlar om saknad, klasskillnader och tro i skuggan av skilsmässan från Kim Kardashian.

"Donda" är det tionde studioalbumet av den amerikanska rapparen och producenten och uppkallat efter Wests mamma, Donda West, som avled 2007. Och det är just kring ämnena Jesus, Kim Kardashian, hans mor, Drake och – naturligtvis – han själv som innehållet i de hela 27 sångerna kretsar kring.

Även Aftonbladet framhåller i sin recension att albumet är alldeles för långt, men ger "Donda" fyra plus och beskriver det som "Wests bästa stunder på länge".

Nöjessajten Variety menar att rent musikalisk är ”Donda” ett närmast oantastligt verk och att "all tid som tillbringats på att vänta på att skivan ska släppas inte varit bortkastad".

"Det skulle vara svårt att hävda att ett album som varar i nästan två timmar flyger förbi, men fram till de sista fyra helt överflödiga remixarna är det en samling som aldrig tröttar ut lyssnaren med sin finslipade dynamik", skriver sajten.

The Guardians recensent är inte fullt lika positiv och skriver att "det finns en viss glans här, men tyvärr kommer den från gäststjärnorna" och att de 107 minuterna definitivt skulle ha varit i behov av att redigeras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!