A-
A+

Så utnyttjar gängen "gröna personer" för brott

300 kilo narkotika hittades i lägenheten som hyrdes av den 19-åriga kvinnan. Hon åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott.
300 kilo narkotika hittades i lägenheten som hyrdes av den 19-åriga kvinnan. Hon åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott.
BrottTT

Två tidigare ostraffade kvinnor riskerar fleråriga fängelsestraff för inblandning i en omfattande narkotikaverksamhet i Stockholm.

Kvinnorna förnekar brott, men polis och åklagare ser hur så kallade "gröna personer" som går under polisens radar är högintressanta för gängen.

Annons

Annons

Lägenheten var full av sopsäckar fyllda med olika typer av narkotika.
Lägenheten var full av sopsäckar fyllda med olika typer av narkotika.

Den 19-åriga kvinnan ligger i sängen och sover när polisen kliver in, en tisdagseftermiddag i april 2022.

"Bredvid misstänkt låg en mobiltelefon som misstänkt uppgav var hennes. I övrigt var lägenheten täckt av fulla sopsäckar som innehöll misstänkt narkotika, kartonger och påsar med okänt innehåll", skriver en av poliserna senare om gripandet.

Patrullen är egentligen i byggnaden i ett annat ärende men har reagerat på den starka cannabislukten från lägenheten. Beslut om husrannsakan inhämtas och knarkcentralen upptäcks därmed av en slump.

Värdet av narkotikan i lägenheten, omkring 300 kilo, uppskattas senare till omkring 40 miljoner kronor på gatan, men vore det inte för lukten hade den troligtvis inte upptäckts. Kvinnan är tidigare ostraffad och helt okänd för polisen – det är även en kvinna i 30-årsåldern som grips drygt en månad senare misstänkt för inblandning.

Vi hade inte alls koll på dem tidigare. Det var helt "gröna personer", säger Jesper Jonsson, ansvarig utredare på polisen.

Förvarat och transporterat

I veckan åtalades de båda för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt åtalet har 19-åringen framför allt ansvarat för att förvara narkotikan, medan den andra kvinnan i huvudsak påstås ha skött transporter.

Enligt åklagare Kevin Öksuz har de agerat på uppdrag av en tredje, oidentifierad person.

Det är svårt att säga exakt hur de dragits in. Det man kan säga överlag och som jag tror är aktuellt även i detta ärende är att man de senaste åren börjat använda sig av unga personer som är ostraffade, säger han.
Det är tyvärr något som börjar bli vanligare och vanligare, fortsätter han.

TT: Din bedömning är att det har koppling till organiserad brottslighet?

Jag vill påstå att det är klart att det skett inom ramen för grov organiserad brottslighet, säger Öksuz, och pekar bland annat på omfattningen av verksamheten.

Annons

Annons

Allt vanligare

Även polisens utredare Jesper Jonsson säger att man ser tendenser till att det blir allt vanligare att gängkriminella använder ostraffade personer för att minska risken för upptäckt.

Är man yrkeskriminell i någon typ av gängkonstellation så har man ofta ögonen på sig från polisen. Har man då saker man vill förvara är det tacksamt att lägga det på en person som inte har det, säger han.

Christine Chi, senior åklagare med inriktning på organiserad brottslighet som i dag arbetar på Åklagarmyndighetens utbildningscentrum, menar att gängens utnyttjande av personer utan brottshistorik är något som pågått i ett antal år.

Men det handlar inte bara om unga män längre, det kan även vara unga kvinnor. Det är allt från att man förvarar narkotika i förrådsutrymmen tillhörande ostraffade personer till att dessa tar hand om vapen eller kläder efter att något har hänt, säger hon.
Det gör att det blir svårare ibland att få tag på vapen eller narkotika, så vi får tänka lite större, fortsätter hon.

Förnekar brott

Förutom det faktum att den ena av kvinnorna befann sig i lägenheten när narkotikan hittades består bevisen mot dem bland annat av information från mobiltelefoner och chattar, samt dna och fingeravtryck som lämnats på narkotikan.

Själva har de genomgående förnekat brott, dock utan att ge några svar i förhör med polis. Deras förklaringar kommer i stället lämnas i tingsrätten, uppger kvinnornas advokater för TT

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.