A-
A+

Så vill Italien stoppa Neapels "babygäng"

Neapel är en de italienska städer som rapportera om stor gängkriminalitet. Arkivbild.
Neapel är en de italienska städer som rapportera om stor gängkriminalitet. Arkivbild.
UtrikesTT

Unga tonårskillar som rånar och säljer droger. I Italien – precis som i Sverige – ökar gängvåldet.

En ny lag ska sätta stopp för gängens framfart – men för att vända utvecklingen krävs betydligt mer, enligt Cesare Moreno, vars organisation erbjuder ungdomar i Neapels utsatta områden ett alternativ till den kriminella världen.

Det här är bara ett sätt för staten att visa musklerna, säger han till TT.

Giorgia Meloni besökte Caivano, där två unga flickor under lång tid utsatts för våldtäkter av ett ungdomsgäng, i augusti.
Giorgia Meloni besökte Caivano, där två unga flickor under lång tid utsatts för våldtäkter av ett ungdomsgäng, i augusti.
Neapel-förorten Scampia är ett av de områden där camorran sköter en omfattande droghandel via unga tonåringar. Arkivbild.
Neapel-förorten Scampia är ett av de områden där camorran sköter en omfattande droghandel via unga tonåringar. Arkivbild.

Det växande antalet våldsamma ungdomsgäng – så kallade "babygäng" – där medlemmarna kan vara så unga som 12 år, har under den senaste tiden uppmärksammats stort i Italien.

Enligt en studie f rån landets inrikesdepartement, har problemet ökat under de senaste åren – inte minst under pandemin, då stängda skolor ledde till att många ungdomar förlorade den dagliga kontakten med samhället.

Från regeringshåll tar man nu i med hårdhandskarna, och under den gångna veckan godkände Italiens parlament det så kallade Caivano-dekretet. Enligt den nya lagen kan föräldrar dömas till fängelse om deras barn ägnar sig åt ett upprepat skolkande. Minderåriga kan dömas till vistelseförbud, och få sina mobiltelefoner och datorer beslagtagna.

Caivano-dekretet har fått sitt namn efter att det i somras avslöjats att två flickor, den yngsta bara 10 år, under en längre tid utsatts för upprepade våldtäkter av ett gäng unga killar i en sliten förstad till Neapel med samma namn.

Händelsen, som fick enorm medial uppmärksamhet, var den utlösande faktor som ledde till att Italiens premiärminister Giorgia Meloni i september presenterade ett utkast till lagen.

Ungdomsbrottsligheten sprider sig som en oljefläck, sade Meloni under en presskonferens.

Neapel hårt drabbat

En stad som drabbats hårt av gängens framfart är Neapel, inte minst då stadens maffia camorran har en historia av att rekrytera barn för sina olika verksamheter. Exempelvis sköts drogförsäljningen i stadens utsatta områden och förorter till största delen av unga killar, som på så vis hoppas få en inträdesbiljett till den kriminella organisationen.

Men att bunta i hop alla gänggrupperingar är fel. Det menar Cesare Moreno, chef för Maestri di Strada – Gatans lärare – en organisation som anordnar fritidsaktiviteter för ungdomar i Neapels mest utsatta områden.

Dels finns den amerikanska definitionen av gäng, där det handlar om en grupp med ett slags gemensam ideologi. Men det finns även löst sammansatta grupper av barn och unga – och gäng med kopplingar till inhemska kriminella organisationer, säger Cesare Moreno till TT.
Politikerna gör fel när de buntar ihop alla dessa, och det leder till att de inte förstår hur de ska kunna bekämpa dem.

"Dekretet ren idioti"

Även i Italien har de senaste månadernas våldsamma gängkonflikter i Sverige uppmärksammats. La Repubblica skriver att gängkrigen nått aldrig tidigare skådade nivåer och beskriver Stockholm som "Gomorra". Detta med anspelning på författaren och journalisten Roberto Savianos uppmärksammade reportagebok om camorran från 2006 med samma namn.

För att lösa gängproblematiken krävs också betydligt mer än de åtgärder som listas i Caivano-dekretet, enligt Moreno.

Dekretet är ren idioti. Det vi behöver är fler kvarterspoliser och ett större engagemang från samhället, säger han.
Det här är bara ett sätt för staten att visa musklerna.

I Neapel erbjuder Maestri di Strada ungdomarna i utsatta områden ett alternativ till ett liv i kriminalitet genom att ge dem möjligheter att skapa musik eller bara umgås – långt bort från gatans hårda lagar.

Och trots att många lever i ekonomisk utsatthet upplever långt ifrån alla ett utanförskap, menar Moreno.

Våra ungdomar är vana vid att att omgärdas av fattigdom, men lever man i stället i ett välfungerande samhälle känner man sig mer exkluderad, säger han, syftande på Sverige.
Jag tror att ungdomar i samma situation kan uppleva ett starkare utanförskap i ett land som Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.