-
+

Sabaton pressar ny singel själva – med krut

Pär Sundström i Sabaton blåser in krut i processen under pressningen av bandets nya singel 'Livgardet'. Det blev så mycket krut i vinylen att leveranserna ska förses med varningstext.
Pär Sundström i Sabaton blåser in krut i processen under pressningen av bandets nya singel "Livgardet". Det blev så mycket krut i vinylen att leveranserna ska förses med varningstext.
MusikTT

När artister inte kan turnera, får de göra annat som är roligt. Hårdrockarna i Sabaton släpper en singel som firar att Livgardet fyller 500 år.

Skivan pressas med en dos krut i vinylen.

Man vill gärna göra roliga utgåvor, säger basisten Pär Sundström.

Annons

Annons

Sabaton i skivfabriken i Lindome, söder om Göteborg. Från vänster Tommy Johansson, Pär Sundström, Joakim Brodén, Chris Rörland och Hannes Van Dahl.
Sabaton i skivfabriken i Lindome, söder om Göteborg. Från vänster Tommy Johansson, Pär Sundström, Joakim Brodén, Chris Rörland och Hannes Van Dahl.
Det är dumt att inte prata om krig, säger Joakim Brodén, sångare i Sabaton. Han hoppas att bandets texter kan bidra till att människor i krig inte dött förgäves.
Det är dumt att inte prata om krig, säger Joakim Brodén, sångare i Sabaton. Han hoppas att bandets texter kan bidra till att människor i krig inte dött förgäves.

För säkerhets skull (?) har bandmedlemmarna själva deltagit i pressningen på skivfabriken Spinroad, utanför Göteborg.

Idén att fira Livgardet föll sig naturlig för Sabaton, som har sin bas i Falun. 16 unga dalkarlar blev år 1521 de första livgardisterna, med uppdrag att vakta den blivande kungen Gustav Vasa.

Krutet ligger nära till i bandets koncept, med texter om krigshistoria. Efter en del tester blev det klart för tillverkning.

Vi har skjutit in krut i själva pressen, säger Pär Sundström.

Mer krut än väntat

Det blev dock lite mer än bandmedlemmarna hade trott i förväg...

Vi måste ha stickers på leveranserna om att de innehåller explosiva varor, konstaterar sångaren Joakim Brodén.

Krutet finns huvudsakligen på skivans baksida, som inte har några spår.

Singelns titel är kort och gott "Livgardet". Det innebär att Sabaton sjunger på svenska igen (fast det finns en engelsk version också).

Det var väl dags, säger Joakim Brodén om valet av språk.
Många fans har önskat att vi ska göra nånting på svenska igen, påpekar Pär Sundström.

Annons

Annons

Längtar till scenen

Sabaton var mitt i turnerandet efter förra plattan, "The great war" som kom 2019, när pandemin stoppade alla konserter.

Helt värdelöst. Vi är vana att spela ganska mycket. Det är en stor del av vad vi håller på med, säger Pär Sundström om att inte få stå på scen inför publik.

Det är också tråkigt att fans världen över inte har fått höra låtarna från "The great war" live, tycker Sabaton. Bandet vill inte hamna i samma läge en gång till. Därför är det oklart när nästa fullängdare kommer att släppas.

Just nu är bandet inställt på att göra scencomeback ute i Europa i början av juni. Men det kan förstås ändras av beslut som har med pandemin att göra.

Lämnade öl och hojar

En sak man kan vara säker på är att Sabaton fortsätter att göra låtar med krigshistoria som tema. Plattan "Primo victoria", som släpptes 2005, gav mersmak för konceptet – som gör det lättare att skriva texter.

Innan sjöng vi vanliga hårdrockstexter. De kunde handla om allt från öl till motorcyklar, säger Joakim Brodén.

Många fans hjälper till med idéer inom temat.

Det kommer en massa mejl dagligen, säger Pär Sundström.

En grundtanke är att berätta historier som inte är så kända, gärna från platser där man inte uttrycker sig på engelska. Om personer eller grupper, till exempel kvinnliga soldater i krig. Eller om skeenden som det inte talas om ens i länderna där de ägde rum.

Ibland berättar vi från den sida som många anser är fel, påpekar Joakim Brodén.
Extrema situationer fascinerar alltid. De tar fram både det värsta och det bästa hos människan, tycker sångaren.

Väntar på historiker

Men Sabaton ger sig inte in i våra dagars konflikter. Bandet vill vänta tills skeenden hunnit granskas av historiker.

Så att det finns en historisk konsensus om vad som verkligen hände, säger Joakim Brodén.

De nyaste konflikterna som man har gjort låtar om är Irak, Afghanistan och Balkan under 1980-talet eller början av 90-talet.

Men vi känner att det är nästan för nytt. Det är ofta infekterade konflikter, funderar Pär Sundström.

Sabaton tycker inte att deras image, med bland annat en stridsvagn på scenen, bidrar till att glorifiera krig. Joakim Brodén påpekar att han inte gillar inställningen "don't mention the war", med en referens till tv-serien "Pang i bygget".

Det är snarare bättre att prata om det här och belysa problematiken, vilket det definitivt kan klassificeras som, och se till att människor inte dog förgäves, säger Joakim Brodén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss