A-
A+

Sabuni: Inget missnöje med mitt ledarskap

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kommenterar SCBs stora sympatiundersökning efter partiledarsamtalet under Järvaveckan i Rinkeby.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kommenterar SCBs stora sympatiundersökning efter partiledarsamtalet under Järvaveckan i Rinkeby.
PolitikTT

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni känner stöd i partiet trots usla opinionssiffror.

Enligt Sabuni finns inget missnöje med hennes ledarskap.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bottensiffran i SCB:s opinionsmätning, 2,5 procent, kommenterar partiledaren med att det är "tråkigt".

Väljarna har inte förtroende för oss just nu. Det är bara att acceptera det och jobba på att bygga förtroende, säger Sabuni till TT.

Hon känner sig peppad att jobba hårt för att föra ut L:s politik och tror att det till slut kommer att leda till ett bra valresultat. Det handlar framför allt om politiken för skolan, integrationen, kampen mot brottsligheten och bostäder.

När väljarna får ta del av de här förslagen då är jag övertygad om att de också kommer att lägga sin röst på Liberalerna, säger Sabuni.

Kommer tillbaka?

Hon hoppas särskilt på L:s program för att det inte ska finnas utsatta områden 2030 – Förortslyftet. Hittills har bara enskilda förslag presenterats ur det.

Snart kommer vi att presentera en helhet och när helheten syns då tror jag väljarna förstår vad vi ska göra, säger Sabuni.

Hon tror också att många av väljarna kommer tillbaka till L när de förstår och litar på att L siktar på en borgerlig regering.

Sabuni förklarar den dåliga opinionssiffran med att de väljare som gillade att L samarbetade med den rödgröna regeringen genom januariavtalet nu gått till Centern. Men de som lämnade L i protest mot januariavtalet har ännu inte kommit tillbaka.

Nu gäller det att få tillbaka de som lämnade oss och vill se en borgerlig regering, säger hon.

Annons

Annons

Reser sig från bordet

L:s partiråd beslutade i mars att sikta på en borgerlig regering efter valet, även om den måste stödja sig på Sverigedemokraterna, SD. Runt en tredjedel av de som röstade på partirådet var emot partiledningens linje.

Bland dem är oron stor för vad ett eventuellt samarbete med SD kan innebära.

Jag hoppas att medlemmarna och de som är oroliga ska lita på att vi har en partistyrelse och en riksdagsgrupp som tillsammans med partiledningen kommer att försvara liberala grundvärden, säger Sabuni.

Hon understryker att målet är att genomföra L:s politik, inte SD:s.

Skulle det inte funka att få igenom vår politik, då reser vi oss från förhandlingsbordet i så fall.

Röda linjer

L har partikongress, landsmöte, i höst och Sabuni räknar med att diskussionen om relationen till SD kommer att fortsätta där.

Men jag är övertygad om att det vägval vi fattade beslut om är det som en rejäl majoritet i partiet vill ha, säger hon.

Kritiker mot partiets linje i regeringsfrågan hoppas att landsmötet ska sätta tydliga gränser, röda linjer, för vad L kan kompromissa om, i fall det blir ett borgerligt regeringssamarbete efter valet som stödjer sig på SD.

Sabuni tror det blir svårt att i förväg sätta upp röda linjer.

Vår ideologi liberalismen är den röda linjen, säger hon.

Trots den interna splittringen uppger Sabuni att hon känner starkt stöd i partiet.

Det finns missnöje kring opinionen, men inget missnöje med mitt ledarskap och den politik vi bedriver, säger hon till TV4.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss