A-
A+

Sagolika stölder i årets julkalender

Gizem Erdogan, David Sundin, Paloma Grandin och Axel Adelöw spelar huvudrollerna i julkalendern 'En hederlig jul med Knyckertz'.
Gizem Erdogan, David Sundin, Paloma Grandin och Axel Adelöw spelar huvudrollerna i julkalendern "En hederlig jul med Knyckertz".
TvTT

Under inspelningen av SVT:s julkalender "En hederlig jul med Knyckertz" hade skådespelarna så mycket kemi att de började bete sig som riktiga familjemedlemmar.

Vi har både kramats och bråkat, säger Gizem Erdogan.

Annons

Annons

'Jag tackade ja för att jag tyckte att storyn är så bra', säger Gizem Erdogan som spelar mamman i den tjuvaktiga familjen Knyckertz.
"Jag tackade ja för att jag tyckte att storyn är så bra", säger Gizem Erdogan som spelar mamman i den tjuvaktiga familjen Knyckertz.
David Sundin spelar pappan i årets julkalender.
David Sundin spelar pappan i årets julkalender.
Familjen Knyckertz vill stjäla en dyrbar julstjärna, men sonen Ture, som inte riktigt passat in med sin hederlighet, vill stoppa stöten.
Familjen Knyckertz vill stjäla en dyrbar julstjärna, men sonen Ture, som inte riktigt passat in med sin hederlighet, vill stoppa stöten.
Kalendern bygger på en serie barnböcker av Anders Sparring och Per Gustavsson. 'Det finns en tematik som handlar om utanförskap och att känna sig annorlunda', säger Anders Sparring, som även har skrivit seriens manus.
Kalendern bygger på en serie barnböcker av Anders Sparring och Per Gustavsson. "Det finns en tematik som handlar om utanförskap och att känna sig annorlunda", säger Anders Sparring, som även har skrivit seriens manus.

Så här års brukar både Paloma Grandin och Axel Adelöw börja bli peppade inför julen. I år är peppen extra stor.

Jul är mysigt och det är kanske lite extra mysigt i år eftersom det är en julkalender som man är med i, förklarar Adelöw.

I "En hederlig jul med Knyckertz" spelar de Ture och Kriminellen, barn i den tjuvaktiga familjen Knyckertz. Lillasyster Kriminellen är redan på väg att bli en riktig mästertjuv, men elvaårige Ture gillar inte att stjäla och skulle helst vilja fira en hederlig jul.

Mamma Fia och pappa Bove spelas av Gizem Erdogan och David Sundin. Under inspelningen i våras hade kvartetten så bra kemi att de började bete sig som en riktig familj efter ett tag, berättar Erdogan.

Vi har både kramats och bråkat och har haft olika grupperingar inom gruppen, som man ibland har i en familj, säger hon och skrattar.

Ett mönster

Sedan inspelningen avslutades har Paloma Grandin saknat sin tv-familj.

Det var en så stor grej, och plötsligt en dag så var den slut, säger hon.

Både hon och Axel Adelöw tänker sig en framtid som skådespelare.

Nästa grej blir att titta på julkalendern så klart. I vår har jag inte så mycket planerat, men i sommar ska jag spela en föreställning kanske, säger Axel Adelöw.

David Sundin tycker sig se ett mönster efter sin roll i nya "Jönssonligan".

Jag har bara gjort två större roller i mitt liv. Jag har varit mysig pappa i en tjuvfamilj i båda två. Jag kan tydligen inget annat, säger han.

Annons

Annons

Beredd på tittarstorm

Julkalendern bygger på en serie barnböcker skrivna av Anders Sparring och Per Gustavsson. Sparring har även skrivit manus till tv-produktionen, och han imponerades stort av ensemblen.

När jag såg Paloma och Axel göra Ture och Kriminellen första gången var det rysarbra. Det är svårt att skriva barnroller och att hitta bra barn. Gud, vilka stjärnor de är, otroligt bra, säger han.

SVT:s julkalender är ett program som många brukar ha en åsikt om. Och familjen Knyckertz bristande respekt för andras egendom borde ha potential att reta upp en och annan tittare. Anders Sparring ser dock ingen anledning till oro.

Om man tittar igenom den så ser man att den är en snäll och vänlig kalender med ett tydligt moraliskt budskap. Man har också lärt sig att de där stormarna kan handla om något helt annat än vad man trodde. Det kan handla om att barnen äter för mycket godis eller vad som helst. Vi får ta de eventuella stormarna när de kommer, säger han.

"Sagolik aura"

Gizem Erdogan tycker att kalendern främst är en fin saga.

Det jag tycker är finast med den är att den har en så sagolik aura, i allt från våra karaktärer och världen till temat och scenografin. Och om den sagan sätter i gång diskussioner är det väl bara fett, säger hon.

David Sundin håller med.

Jag tycker att det är så roligt med historier och världar där man etablerar en sanning som inte stämmer överens med vår egen och så får man bara köpa det, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.