Säljer biljetter till rejv – trots corona

På sajten biletto.se säljs biljetter till rejv eller open air-fester, där besökarantalet ofta överstiger 50 personer. Arkivbild.
På sajten biletto.se säljs biljetter till rejv eller open air-fester, där besökarantalet ofta överstiger 50 personer. Arkivbild.
NöjeTT

Anders Tegnell varnade nyligen för rejvfester som en potentiell källa till smittspridning. Trots det fortsätter de otillåtna festerna och biljetter till evenemangen, som många gånger inkluderar fler än 50 personer, säljs öppet via biljettsajter.

Annons

Annons

På sajten biletto.se finns flera evenemang som markeras som "open air"-fest. Biljettföretaget har sitt säte i Danmark och dess vd Patrick Borre Hansen säger att det är svårt att kontrollera om arrangörerna har sökt tillstånd från polisen.

Det står i villkoren på vår hemsida att arrangemangen inte får vara olagliga. Om vi uppmärksammas på det kan vi stoppa försäljningen, men det krävs att biljettköpare som misstänker något tipsar oss. Då stoppar vi betalningen till arrangören och ger pengarna tillbaka.

Rejv- eller open air-fester ansöker oftast inte om tillstånd från Polismyndigheten. Ett arrangemang räknas dock som en offentlig tillställning om allmänheten är inbjuden och bör då följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

"Har inte resurser"

Under coronapandemin har polisen upplöst ett antal open air-fester som inte har haft tillstånd eller hållit sig inom riktlinjerna. Men enligt Patrick Borre Hansen går det inte att sätta en spärr på hur många biljetter som säljs.

I Danmark är det 100 personer eller 1 000 för sportevenemang. Sedan kan man även sälja biljetter till olika tider och då är det dumt med en spärr. Vår utmaning har varit att hänga med i de olika riktlinjerna. Just nu ser vi inte att några myndigheter eller biljettköpare har kontaktat oss och vi kan inte vara proaktiva och gå in och granska varje evenemang. Det har vi inte resurser till.

Annons

Annons

"Svårt att kontrollera"

Enligt polisen är det inte olagligt att sälja biljetter till olika evenemang, även om man misstänker att de inte ansökt om tillstånd – och dessutom överskrider restriktionerna.

"Polismyndigheten kan inte göra något åt själva biljettförsäljningen. Men om polisen får reda på att mer än 50 biljetter är sålda, kan det vara något som vi väger in om arrangören ansöker om tillstånd", skriver polisens presstalesperson Sofia Hellqvist i ett mejl till TT.

Bilettos vd säger att det ligger i både företagets och allmänhetens intresse att förhindra smittspridningen.

Om sjukdomen sprids och regeringen stänger ned helt så är det dåligt för oss, så vi är förstås måna om att alla arrangemang ska följa reglerna. Men det är svårt att kontrollera. Ska vi gå ut och inspektera varje location?
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons