Salming: "Känns konstigare den här säsongen"

Bianca Salming fortsätter sin satsning mot OS. Arkivbild.
Bianca Salming fortsätter sin satsning mot OS. Arkivbild.
FriidrottTT

Mångkamparen Bianca Salming siktar mot både EM och OS den här säsongen.

Men den tunna tävlingskalendern oroar.

Det känns konstigare den här säsongen, säger hon inför årsdebuten i Norrköping.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det kryllar inte av friidrottstävlingar för tillfället, men på onsdagen är det dags för Januarimångkampen i Norrköping som pågår 6-7 januari.

Enligt arrangören Krister Hultberg blir det i betydligt mindre format än vanligt.

Det är en jätteliten friidrottstävling. Vi hade planerat en större ungdomstävling i morgon, som vi gör varje dag på trettondagen. I fjol hade vi deltagarrekord med 1 200 starter. I år har vi elva, så det är lite skillnad, säger han.

En av de elva är Bianca Salming.

22-åringen, som är dotter till ishockeylegendaren Börje Salming, har höjdhopp som främsta gren men har alltid satsat på mångkampen i första hand.

I fjol blev det ett SM-guld – och dessutom sprängde hon drömgränsen på 6 000 poäng, något bara fyra svenskor gjort tidigare. Carolina Klüft leder fortsatt överlägset med sina 7 032 poäng.

OS-satsningen fortsätter

På tisdagen väntar säsongsdebuten för Salming.

Det är ganska tidigt, för vi brukar egentligen ha några individuella tävlingar nu i början, säger hon.
Jag går nog inte in med allt för höga förväntningar. Min kropp känns bra fysiskt och explosivt så jag känner jag mig redo. Det är mycket teknik som ska stämma så jag genomför bara den här tävlingen för att känna mig bra inför SM som är i slutet av månaden. Men det är klart att man kör "all in" och ser vad som blir.

Salming fortsätter sin satsning mot OS i Tokyo i sommar där hon hoppas bli en av de svenska mångkamparna, men det finns även fler tunga mästerskap att sikta mot:

Det är mitt mål att kvala dit, men det kan jag inte riktigt påverka nu. Det får vi se under säsongen. Nu är det inomhus-EM (i polska Torun 5-7 mars) som är målet. Jag vill bara komma i gång så man får känna på alla grenar och vara på banan, säger hon.

Annons

Annons

"Känns redan begränsat"

Det är mycket som är osäkert inför årets säsong och tävlingskalendern är tunnare än vanligt. Men än så länge tror hon inte att pandemin ska kunna hota OS-drömmarna.

Det känns konstigare den här inomhussäsongen. I fjol när vi började var det normalt sedan blev alla stora mästerskap inställda. Nu börjar vi säsongen med få tävlingar, så det känns redan begränsat. Det är lite tråkigt, men så är det, säger hon och fortsätter:
Vi mångkampare är vana vid att det inte finns så många tävlingar. Man kan inte köra fler än två, tre mångkamper på en sommar, då blir man för sliten. Det kanske är jobbigare för en höjdhoppare att hitta tävlingar. För oss kan det nog räcka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons