A-
A+

Samiska kvarlevor ska återlämnas

Kvarlevor ska lämnas tillbaka till Arjeplogs sameförening. Arkivbild.
Kvarlevor ska lämnas tillbaka till Arjeplogs sameförening. Arkivbild.
SamhälleTT

Uppsala universitet ska återlämna en mänsklig kvarleva, ett monterat mansskelett, till Arjeplogs sameförening, skriver utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Regeringens beslut kommer efter en begäran från universitetet då Arjeplogs sameförening i sin tur har krävt repatriering av kvarlevorna. Skelettet förvaras i dag på universitetsmuseet Gustavianum.

Universitetet har tidigare uppgett att personen avtjänade ett livstidsstraff på ett fängelse i Stockholm och var kyrkskriven i Arjeplog.

"Det var i äldre tid inte ovanligt att kroppar från personer som avlidit i fängelse överlämnades till universitetens medicinska utbildning och forskning", skrev Uppsala universitet i ett pressmeddelande i november i fjol.

Tidigare i år återlämnades kvarlevor på liknande sätt från Lunds universitet.

Den mest omfattande repatrieringen av samiska kvarlevor i Sverige genomfördes i augusti 2019 då kvarlevor från 25 individer återfördes till gamla kyrk- och marknadsplatsen Gammplatsen i Lycksele i södra Lappland. De återlämnades från Västerbottens museum, som i sin tur hade fått kvarlevorna från Historiska museet i Stockholm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.