A-
A+

Samkönade par ska bli föräldrar automatiskt

Nyfödda ska få två föräldrar direkt – oavsett föräldrarnas sexuella läggning. Arkivbild.
Nyfödda ska få två föräldrar direkt – oavsett föräldrarnas sexuella läggning. Arkivbild.
FöräldraskapTT

Samkönade par ska ses som föräldrar automatiskt direkt när barnet föds. Partnern till en lesbisk kvinna som fött barn ska inte längre behöva ansöka om att bli förälder, enligt ett beslut från regeringen.

Annons

Annons

Alla barn ska ha lika rättigheter när de växer upp oberoende av deras föräldrars sexuella läggning eller könsidentitet, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi, (MP).

Förändringen av föräldrabalken som regeringen beslutade om på torsdagen är ett steg på vägen mot lika rättigheter för hbtqi-personer som för heterosexuella föräldrar.

Rent praktiskt gör det att den andra föräldern får en snabbare väg till bekräftat föräldraskap, säger Märta Stenevi.

Pappor slipper socialen

Snabbheten har enligt Stenevi betydelse för barnet som rent juridiskt nu ska knytas till båda föräldrarna direkt.

Förändringen innebär att gifta eller registrerade partners av samma kön båda ska antas vara föräldrar till barnet direkt när det föds. Precis som för gifta heterosexuella par, där pappan antas vara förälder och ingen ytterligare ansökan eller bekräftelse behövs.

Förändringen gäller även par som är gifta eller registrerade partners och där båda eller den ena ändrat könstillhörighet.

Alla ogifta par ska slippa gå till socialkontoret för att den som inte fött barnet ska bekräftas som förälder. Skatteverket får i uppdrag att ta fram en digital tjänst för bekräftande av föräldraskap.

Annons

Annons

17 års eftersläpning

Lesbiska par fick rätt till assisterad befruktning i Sverige 2005. Den 1 januari 2022 planeras de nya reglerna att träda i kraft. Reglerna i föräldrabalken har släpat efter den praktiska möjligheten att skaffa barn med 17 år.

Vi kan konstatera att normer och föreställningar om vad en familj är förflyttar sig långsammare än man kan önska. Sedan har de steg som tagits på vägen gjort lagstiftningen ganska splittrad. Den är ett lapptäcke av många tilläggsregler och särregler, säger Märta Stenevi.

Just nu pågår en utredning som ska lämna ett förslag på hur föräldrabalken kan förändras i sin helhet och bli mer jämlik. Det väntas nästa sommar.

Jag önskar att det gått snabbare och att vi kan gå snabbare fram när vi får helhetsgreppet, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!