A-
A+

Samnytt lämnar det medieetiska systemet

Medieombudsmannen hjälper enskilda personer som tycker sig ha utsatts för publicitetsskada. Arkivbild.
Medieombudsmannen hjälper enskilda personer som tycker sig ha utsatts för publicitetsskada. Arkivbild.
MedierTT

Den högerpopulistiska nyhetssajten Samnytt lämnar det medieetiska systemet, rapporterar Journalisten. Anledningen är att de inte har något förtroende för Medieombudsmannen.

Annons

Annons

I juli fälldes Samnytt för fyra olika publiceringar. Sajtens utgivare Mats Dagerlind skrev då i en kommentar till Journalisten att Samnytts farhågor ”om att inte få en rättvis, neutral och saklig bedömning av vår journalistik inte bara besannats utan även överträffats”.

Dagerlind skrev också att Samnytts förtroende för Medieombudsmannen och den medieetiska nämnden var ”förbrukat” och att redaktionen skulle ta en diskussion om huruvida man skulle stanna kvar.

Strax före jul klandrades Samnytt av Mediernas etiknämnd, för en bildpublicering på ett brottsoffer för en macheteattack. Kort därefter uppgav sajten att de ville lämna det medieetiska systemet.

Vi kan inte tvinga någon att vara med. Men det var väl aldrig någon perfect fit mellan det medieetiska systemet och Samnytt. Det är på ett sätt synd att de går ur, men är man med i en klubb där man inte är sugen på att följa de regler som finns kanske man inte ska vara med, säger Medieombudsmannen Caspar Opitz, till Journalisten.

Enligt Opitz vetskap är det första gången som någon begär utträde.

Allmänhetens Medieombudsman, hjälper enskilda individer i Sverige som anmäler att de har drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada. Efter utredning kan ett ärende överlämnas från Medieombudsmannen till Mediernas Etiknämnd.

Samnytt har under de drygt två år de varit med i det medieetiska systemet anmälts 18 gånger och klandrats sex gånger. Tre anmälningar som rör publiceringar gjorda när Samnytt fortfarande var med i systemet kommer att utredas färdigt, men inga nya anmälningar kommer att prövas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.