A-
A+

Samoas nya ledare utelåst från parlamentet

Fiame Naomi Mata'afa, som är vald premiärminister i Samoa. Bild från april.
Fiame Naomi Mata'afa, som är vald premiärminister i Samoa. Bild från april.
SamoaTT

Premiärministern vägrar erkänna sig besegrad och hans efterträdare har låsts ute från parlamentet. Samoas tidigare opposition liknar läget i Stillahavsnationen vid en kupp – och har svurit in sin ledare på en gräsmatta.

Annons

Annons

Fiame Naomi Mata'afa skulle på måndagen skriva historia och sväras in som Samoas första kvinnliga premiärminister. Men varken hon eller någon annan ur det tidigare oppositionspartiet FAST kunde ta sig in i parlamentsbyggnaden i huvudstaden Apia.

Polis vägrade att släppa förbi någon sedan högsta domstolens ordförande låst dörrarna. Därmed kunde kammaren inte samlas och formellt erkänna valresultatet från den 9 april.

Nu behöver vi modiga samoaner som kan se till att valresultatet följs, säger Mata'afa till de folkmassor som strömmat till parlamentet.

Flera timmar senare tog FAST saken i egna händer. Fiame Naomi Mata'afa svors in som premiärminister vid en provisorisk tältceremoni i parlamentets trädgård, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Anhängare jublade och sjöng när parlamentsledamöterna en efter en svors in medan polisen såg på. Ceremonin avvisades dock av partiets politiska rivaler och dess giltighet kommer sannolikt att utmanas i domstol.

Kungen backar premiärministern

Till nyzeeländska Newshub sade Mata'afa tidigare att Samoa står inför en kupp.

Det här är ett illegalt maktövertagande, det är det som statskupper är. Vi måste kämpa, för vi vill att det här landet ska fortsätta vara ett demokratiskt styrt land.

Samoa har befunnit sig i politiskt dödläge efter valet i april. Tuila'epa Sailele Malielegaoi – som varit premiärminister i 22 år – har vägrat att godta valresultatet och samla parlamentet. Eftersom måndagen enligt grundlagen är den sista dagen som kammaren kan godkänna valresultatet hoppades han därmed få sitta kvar.

Under helgen har de politiska turerna avlöst varandra.

I lördags ställde sig kung Tuimaleali'ifano Va'aletoa Sualauvi II bakom premiärministern och blåste av måndagens sittning. Ett dygn senare beordrade landets högsta domstol parlamentet att samlas ändå – varpå rättens ordförande själv låste dörrarna till kammaren och förhindrade sin egen rätts beslut.

Annons

Annons

Ardern: "Fullt förtroende"

Samoas polischef säger att han bara följer lagen och att polisen inte tar politisk ställning. Men i ett land utan egen militär och där polisen bara i undantagsfall är beväpnad anser opposition att polisen med sitt agerande visst tar ställning.

Valresultatet ses som en politisk jordbävning i Samoa, eftersom Malielegaois parti HRPP har dominerat den politiska scenen så länge att önationen ibland har beskrivits som en enpartistat.

Nya Zeeland och Australien har båda uppmanat alla parter att hålla sig till lagen.

Vi har fullt förtroende för Samoas demokrati, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern enligt NZ Herald.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!