-
+

Samordnaren: Positivt att vi har ett vaccin till

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ser fram emot de 400 000 nya vaccindoser som nu är på väg mot Sverige. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ser fram emot de 400 000 nya vaccindoser som nu är på väg mot Sverige. Arkivbild.
CoronavaccinTT

Det blev som väntat ett godkännande av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Beslutet välkomnas av regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström.

Annons

Annons

Det är väldigt positivt att vi nu har ytterligare ett vaccin. Det kommer att spela en viktig roll i vårt vaccinationsprogram, även om den rollen blir mindre på grund av de leveransproblemen som Astra Zeneca har, säger Richard Bergström.

Att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) skulle godkänna det brittisk-svenska läkemedelsbolagets vaccin var väntat, dock hade många förutspått en tydligare reservation vad gäller vaccinets effektivitet för personer över 65 år. Nu blev det mer en brasklapp.

Det är ett fullt godkännande, sedan säger texten att man inte kan dra någon slutsats hur stor effekten är hos äldre. Men man ska komma ihåg att även om den viktigaste studien för godkännandet från Storbritannien inte innehöll äldre personer så har man nu praktisk erfarenhet därifrån i att vaccinera äldre. Det är alltså inget förbehåll, snarare ett "medskick av information", säger Richard Bergström.

Upp till varje land

Det är nu upp till varje land att ge rekommendationer om hur vaccinet ska användas och Richard Bergström ser fram emot Folkhälsomyndighetens vidare instruktioner.

Nu kommer 400 000 doser av det här vaccinet i februari, vilket är en fördubbling av flödet, och det återstår att se vilka som bör erbjudas det. Sedan hoppas jag naturligtvis på att vi kommer att få ytterligare doser från Astra Zenecas övriga anläggningar och att de får bukt med sina produktionsproblem i Belgien så att det blir full fart andra kvartalet.

TT: Att olika vaccin kan komma att erbjudas till olika åldersgrupper, är det något som komplicerar logistiken kring en massvaccinering?

Det är klart att det hade underlättat om det bara fanns ett vaccin att hantera. Det här är en helt ny situation för alla som har jobbat med vaccination tidigare. Det är ett nytt tänk som krävs, säger Richard Bergström.

Annons

Annons

Besked i nästa vecka

Sören Andersson, enhetschef för vaccinationssprogram på Folkhälsomyndigheten, säger att det kan bli aktuellt att myndigheten rekommenderar att vaccinet används för yngre personer, men han vill inte säga någon åldersgräns än.

Vi ska titta på det här mer i detalj, säger han på en pressträff.

Myndigheten beslut kommer i början eller i mitten av nästa vecka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss