A-
A+

Sämsta VM-starten på 60 år: "Ryggen mot repen"

Max Friberg. Arkivbild.
Max Friberg. Arkivbild.
IshockeyTT

Tre Kronor har gjort sin sämsta start i ishockey-VM på 60 år. Nu måste laget förmodligen vinna fyra av sina fem återstående matcher för att inte missa slutspel.

Nu får vi verkligen bekänna färg, vi är upptryckta med ryggen mot repen, säger backen Jonathan Pudas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Förlusterna mot Danmark och Belarus – de första i VM-historien mot nationerna – har satt Tre Kronor i ett prekärt läge inför fortsättningen, närmast 2013 års VM-finalmotståndare Schweiz i morgon kväll.

Nu behövs en rad segrar för att ett svenskt landslag som vunnit VM-guld två av de tre senaste mästerskapen inte ska missa slutspelet.

Något som inte hänt sedan 1985.

Fler fakta om fiaskostarten:

+ Det är första gången sedan 1961 som Sverige förlorat sina två första matcher i VM. Det hände också 1974, men då efter ett dopningsfall på Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson – som hade tagit hostmedicin med efedrin – och en premiärseger mot Polen med 4–1 ändrades till 0–5-förlust.

+ Sett till de fem senaste åren har det krävts fyra segrar åtta av tio gånger för att nå fjärdeplatsen, den sista till slutspelet. Då har Sverige i sina fem återstående matcher kvar att möta både Ryssland, Tjeckien och Schweiz.

"Lite grisigare"

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv pratar om att varje match kommer att bli "som en game 7" och Frölundaforwarden Max Friberg säger att hans lag måste spela "lite grisigare".

Jag känner stort ansvar där. Mycket av de små grejerna som att täcka skott, gå på mål och skymma målvakten är sånt jag vill bidra med och gå i bräschen för. Det går att snäppa upp ett par steg till, säger den 28-årige energiforwarden från Frölunda.

Garpenlöv, Friberg och Pudas – som deltog på den digitala svenska pressträffen – är alla ense om att deras lag spelmässigt gjorde en bättre insats i söndagens 0–1-förlust mot Belarus än i premiären mot Danmark.

Annons

Annons

"Behövs från alla"

Däremot pratade förbundskaptenen efter förlusten om att hans lag inte kommit ihop som grupp.

Det är en ansträngning som behövs från alla och det är en process också som inte går av sig själv. Vi hade en bra kväll i går efter matchen där vi pratade ihop oss och även en träning på förmiddagen i dag som har hjälpt till. Mycket är inställningsfrågor och där kan alla snäppa upp litegrann, säger Friberg.

TT: Hur är stämningen i laget?

Den är god trots de här två förlusterna. Det är tufft, med det är bra ledare både runt omkring och i spelargruppen som kommer att leda det här framåt. Stämningen är laddad inför i morgon, säger Friberg.

Backen Jonathan Pudas, som återvänder till Skellefteå nästa säsong efter ett år i Jokerit, lyfter också fram inställningen som den kanske viktigaste aspekten inför tisdagskvällens möte med Schweiz i Olympic Sports Centre i Riga.

Jag hoppas vi kan komma ut starkt i morgon och visa att vi har ryggen mot repen och köra därifrån.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!