A-
A+

Samsung tror på starkt avslut på 2021

En besökare vid teknikmässan CES spanar in en ny rundad skärm från Samsung.
En besökare vid teknikmässan CES spanar in en ny rundad skärm från Samsung.
EkonomiTT-AFP

Den sydkoreanska elektronikjätten Samsung Electronics, det största företaget i Samsung-sfären, väntar sig ett rejält vinstlyft för slutet av 2021.

Annons

Annons

Förra årets fjärde kvartal ser ut att få en rörelsevinst på 13,8 biljoner won (motsvarande 105 miljarder kronor), upp från 9,05 biljoner föregående år.

Trots ökningen är vinsten lägre än vad analytikerna hade räknat med, enligt Bloomberg.

En fortsatt prisökning för minneschip som fortsatt i tre sammanhängande kvartal till oktober förra året har gett Samsungs vinstmarginaler en skjuts. Den mest betydande inkomstkällan för Samsung finns i minneschipverksamheten, säger analytikern Soon Park-Sung, analytiker vid Cape Investment & Securities.

Vinsten drivs av rekordomsättning, som uppskattas ha klättrat 23,5 procent till 76 biljoner won (578 miljarder kronor). Omsättningen för helåret beräknas också bli företagets högsta hittills.

När andra branscher drabbats av pandemin har teknikjätten tjänat på att fler jobbar hemma och behöver teknisk utrustning till hemmakontoren.

Samsung är världens största tillverkare av minneschip och har investerat stora summor i halvledarbranschen för att möta den skriande efterfrågan i världen. Bland bolagets halvledarprodukter finns bland annat dram-minnen, mobilprocessorer, bildsensorer och hårddiskar av SSD-typ.

Ett litet orosmoln är hur Samsung påverkats av nedstängningen i kinesiska Xi'an, där bolaget har en halvledarfabrik. Bolaget sade förra veckan att man gjort tillfälliga anpassningar, men gick inte in på hur det påverkade produktionen.

En ny fabrik ska byggas i amerikanska Texas. Rivalerna TSMC och Intel har också planer på att öka chiptillverkningen i USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.