A-
A+

Samtal avbrutna med Iran om anhörigersättning

Utrikesministrarna från de drabbade länderna, bland annat Sveriges Ann Linde (S), vid en ceremoni för de 176 personer som dödades vid nedskjutningen.
Utrikesministrarna från de drabbade länderna, bland annat Sveriges Ann Linde (S), vid en ceremoni för de 176 personer som dödades vid nedskjutningen.
OlyckaTT

Samtalsförsöken med Iran om ersättning för anhöriga till passagerarna på det nedskjutna flygplanet i Teheran 2020 avbryts. I stället ska Sverige, Kanada, Storbritannien och Ukraina nu försöka lösa frågan enligt internationell rätt, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Det var den 8 januari 2020 som passagerarplanet sköts ned utanför den iranska huvudstaden Teheran. Samtliga 176 som var ombord dödades, av dessa var 17 personer svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige. Efter att inledningsvis ha nekat till nedskjutningen medgav Iran att den mänskliga faktorn orsakat den.

I ett gemensamt uttalande skriver de fyra länderna, som alla hade passagerare ombord på flygplanet, genom Kanadas regering att Iran nu kategoriskt avvisar "alla ytterligare förhandlingar med gruppen" och att "fortsatta förhandlingar är meningslösa". Skadeståndsfrågan kommer därför att lösas enligt internationell rätt.

Länderna håller Iran ansvarigt för nedskjutningen och säger i uttalandet att man ska se till att "Iran ger fullt skadestånd för sina brott mot internationell lag".

Tidigare i veckan dömde en domstol i Kanada Iran att betala mångmiljonbelopp till anhöriga till sex dödade personer. Iran har tidigare erbjudit ersättning på runt 1,4 miljoner kronor till anhöriga till vart och ett av offren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.