A-
A+

Samtalsterapi hjälper mot samlagssmärtor

Med hjälp av samtalsterapi kan par där kvinnan lider av samlagssmärtor få ett bättre sexliv.
Med hjälp av samtalsterapi kan par där kvinnan lider av samlagssmärtor få ett bättre sexliv.
HälsaTT

En variant av kognitiv beteendeterapi för par är mer effektivt mot samlagssmärtor än smärtstillande läkemedel, visar forskning. Kvinnorna blev nöjda, men männen ännu mer.

Annons

Annons

Annons

Annons

Många kvinnor lider av smärtor i underlivet i samband med beröring. Hur vanligt problemet är i Sverige är det ingen som vet, men en sammanställning som Socialstyrelsen presenterade 2018 visar att det kan röra sig om allt från 3 till 28 procent.

Förutom att vestibulit, som sjukdomen kallas, är smärtsam, påverkar den också både lusten och förmågan att ha sex, med allt vad det innebär av negativ påverkan på relationer, välmående och livskvalitet.

För första gången har nu forskare utvärderat effekten av en variant av kognitiv beteendeterapi (KBT). 108 kvinnor och deras partner lottades till att antingen få samtalsterapi, eller behandling med en gel innehållande den smärtlindrande substansen lidokain.

Psykologisk distans

Under 12 veckor fick de par som hade lottats till behandling genomgå så kallad Acceptance and Commitment Therapy (ACT), som är en förhållandevis ny typ av behandlingsterapi.

"I stället för att försöka få en person att ändra sina tankar, uppmuntrar vi dem att acceptera dem", säger en av forskarna bakom studien, Sophie Bergeron, professor i psykologi vid Université de Montréal, Kanada, i ett pressmeddelande.

Ett mål med behandlingen var att skapa en psykologisk distans mellan personen ifråga och dennes tankar.

Annons

Annons

Bryta associationer

"Vi försöker också bryta 'sex är lika med smärta' och ersätta denna association med nya, som 'sex är lika med njutning och närhet med min partner'. Vad gäller beteende, hjälper vi dem att utöka sin repertoar med sexuella aktiviteter som inte orsakar smärta. Generellt sett är det vaginal penetration som är smärtsam, så vi försöker att inte alltid fokusera på sådan", fortsätter Sophie Bergeron.

Efter sex månader visade det sig att terapin var mer effektiv än smärtstillande läkemedel för att minska kvinnornas rädsla för smärta, deras sexuella stress och oro, och på att förbättra den sexuella upplevelsen.

Enligt studien, som presenteras i Journal of Consulting and Clinical Psychology, var kvinnorna dubbelt så nöjda med sitt sexliv efter behandlingen, jämfört med före, medan männen var tre gånger så nöjda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss