Samuelsson besviken på rysk dopningsdom

Sebastian Samuelsson. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.
DopningTT

Idrottens skiljedomstol Cas halverar Rysslands avstängning från internationell idrott från fyra till två år.

Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson hade hoppats på ett hårdare straff.

Jag hade gärna sett att man stått kvar vid fyra, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

I december i fjol stängde antidopningsorganisationen Wada av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år efter att ha funnit brister och oegentligheter i testdata från Rusada. Ryssland överklagade beslutet till Cas, som nu alltså avgjort ärendet och kortat straffet till två år.

Därmed stoppas Ryssland som land från OS i Tokyo i sommar, vinter-OS i Peking 2022 och fotbolls-VM i Qatar 2022. Men idrottare kan få tävla under neutral flagg om de är rena från dopning.

Avstängningen gäller till den 16 december 2022.

Spontana känslan är "jaja, det är bättre än ingenting, det blir ändå en avstängning". Jag hoppas att ryssarna tar det här som sin chans att städa upp och att verkligen ta tag i de frågorna på allvar. För de måste ändra sitt sätt att se på idrott och hur man når bra prestationer, säger skidskytten Sebastian Samuelsson som länge stått i frontlinjen i antidopningsarbetet.

Beslutet innebär att ryska skidskyttar som tävlar i världscupen kan stoppas från OS i Peking om drygt ett år om de inte får godkänt från Wada. Något som Sebastian Samuelsson ställer sig frågande till.

Det blir en konstig grej. Man anser inte att de är tillräckligt rena och litar inte på dem tillräckligt mycket i ett OS, men i en världscup får de vara med och tävla. Man borde inte göra skillnad på världscup och mästerskap, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons