Samuelsson höll löftet – knäckte Thingnes Bø

Sebastian Samuelsson fixade svensk seger i stafetten. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson fixade svensk seger i stafetten. Arkivbild.
SkidskytteTT

Mardrömsstart i fjol. Drömtävling nu.

Sverige skidskytteherrar vann världscupstafetten i Hochfilzen efter att Sebastian Samuelsson knäckt Norges Johannes Thingnes Bø på sistasträckan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Att det skulle gå riktigt bra för svensk del kunde man ana redan efter de två förstasträckorna, signerade Peppe Femling och Jesper Nelin. Femling sköt fullt i liggande och behövde bara två extraskott i sitt stående skytte, medan Nelin gjorde detsamma men med bara ett extraskott i stående.

Extra skönt för Femling som i just Hochfilzen förra året gav Sverige en katastrofstart i stafetten med tre straffrundor.

Det här var en revansch från i fjol, som var en mardrömsupplevelse. Det var inte bara kul och avslappnat att starta i dag, så det här var jäkligt skönt, säger Femling till SVT.

Skakiga ben

När Nelin lämnade över till Martin Ponsiluoma på tredjesträckan var han bara två sekunder bakom ledande Tyskland och Österrike. Ponsiluoma inledde sedan perfekt med fullt skytte i liggande – där han brukar ha stora problem – men hade det sedan kämpigare i stående. Tre bom, tre extraskott – men som tur var inga straffrundor.

Riktigt fin skidåkning gjorde att han ändå kunde lämna över i delad ledning med Norge – tio sekunder före jagande Tyskland och ytterligare femton före Ryssland – och skicka i väg Sebastian Samuelsson i en duell med norske suveränen Johannes Thingnes Bø.

På reservskotten började det nypa bra i benen. Jag blev lite stressad och missade de två första. Men det var jävligt skönt att sätta den sista. Och Sebbe hade lovat innan att om han skulle gå ut tillsammans med Johannes så skulle han vinna, säger Martin Ponsiluoma till SVT.

Annons

Annons

Straffrunda på Bø

När Samuelsson sedan sköt fullt i liggande, medan Thingnes Bø tvingades till ett extraskott, var det också fördel Sverige och fem sekunders blågul ledning.

Thingnes Bø åt som väntat snabbt upp avståndet, men fick också bränna onödig energi. Det visade sig i det stående skyttet, då det var rejält med nerver när kombattanterna lade an.

Samuelsson bommade tre, men satte alla sina reservskott. Thingnes Bø bommade fyra, och tvingades till straffrunda.

Ut från skyttet ledde Samuelsson och Sverige med 16,6 sekunder, och det kunde inte ens Johannes Thingnes Bø ta ikapp.

"Vi vinner i dag", skrek förbundskaptenen Johannes Lukas när han manade på Samuelsson längs spåret, och visst blev det så.

Sebastian Samuelsson höll sig på benen, höll sitt löfte till Ponsiluoma och ordnade svensk seger i herrstafetten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons