-
+

Samuelsson om hatet: "Bekommer mig inte"

Sebastian Samuelsson är van att stå upp för sina åsikter och väljer att ta diskussionerna om Ryssland och dopning även under VM.
Sebastian Samuelsson är van att stå upp för sina åsikter och väljer att ta diskussionerna om Ryssland och dopning även under VM.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Han är van att prata dopning med ryska journalister. Och trots att han väntar sig hatiska kommentarer är han inte rädd att uttrycka sina åsikter, även mitt under VM.

Jag har blivit mycket bättre på att inte läsa kommentarerna, säger han efter ännu en intervju med en rysk journalist.

Annons

Annons

Efter torsdagens träning väntar en rysk journalist in Sebastian Samuelsson i den mixade zonen. När några sportsliga frågor betats av väntar en rad frågor om hur Samuelsson ser på Cas avstängning av Ryssland från mästerskap, om hur han skulle känna om han själv var ryss och inte fick tävla under sin flagga och så vidare.

Om jag var ryss och var ren skulle jag vara "pissed off", men jag skulle rikta den ilskan mot dem som gjort så att det blivit så här. Men jag ser ingen ryss som gör det och det tycker jag är konstigt, svarar Samuelsson.

För de svenska journalisterna på plats utvecklar han sitt resonemang:

Jag hade varit jättearg på misstänksamheten som är mot ryssarna och att man hela tiden lever under hotet om man ska få tävla eller inte. Men jag tycker det är konstigt att man vänder den ilskan mot mig som pratar om det i stället för mot de personerna som är med och skapar det här systemet.

Kritisk mot straffet

Idrottens skiljedomstol Cas halverade nyligen Rysslands avstängning från internationell idrott från fyra till två år. Men idrottare kan få tävla under neutral flagg om de är rena från dopning. På skidskytte-VM får den ryska flaggan inte visas och åkarna tävlar under namnet "RBU", det ryska skidskytteförbundets lag.

Ska jag vara helt ärlig så tycket jag det är en mesig regel. Men nu är straffet så och då ska IBU se till att upprätthålla reglerna, men jag tycker nånstans att... Det står RBU på skärmarna, men alla vet att det är Ryssland. Vad är det för straff liksom? Det är ingenting, säger Samuelsson.
Jag skulle vilja att man såg över det, ska man kunna vara med på ett VM om man har en tidigare avstängning till exempel?

Annons

Annons

Läser inte

Samuelsson är van vid att prata dopning och Ryssland. Han är som han själv uttrycker det "populär" i Ryssland. Efter dagens intervju väntar han sig dock att kommentarer och hat trillar in, men han har inga stora problem med det.

Det bekommer mig inte riktigt. Och på ett sätt ger det energi också, att man gör något annat än bara åker skidor, att man engagerar sig i något annat.

TT: Hur gör du för att det inte ska suga energi?

Jag läser inte så jättemycket, jag har blivit mycket bättre på det. Och märker jag att jag får massa kommentarer så raderar jag det bara.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss