A-
A+

Sandvik om rysk leverans: "Begränsad"

Ett av det ryska flygvapnets Mig-plan bär en hypersonisk Kinzjal-robot i en paraduppvisning i Moskva. Arkivbild tagen 2018.
Ett av det ryska flygvapnets Mig-plan bär en hypersonisk Kinzjal-robot i en paraduppvisning i Moskva. Arkivbild tagen 2018.
EkonomiTT

Ryska vapenfabriker bygger fortfarande robotar till Ukrainakriget med delar och utrustning som importeras från Europa, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten The Insider. Bland annat från svenska Sandvik.

"Vi tar dessa medieuppgifter på mycket stort allvar", skriver Sandvik i ett mejl till TT.

Den ryska statligt ägda vapentillverkaren KBM tillverkar kryssningsrobotar till den ryska militären – dels den hypersoniska modellen Kinzjal och dels den lite äldre modellen Iskander – och har stor del i den upptrappade ryska vapenproduktion som sker med anledning av kriget i Ukraina.

KBM får bland annat pipborrar från Sandvik genom en rysk underleverantör, som i sin tur köper dem av ett bolag i Tyskland, enligt den dokumentation som The Insider redovisar. Den senaste leveransen ska ha skett i januari i år.

Genom motsvarande upplägg, som kringgår EU:s omfattande sanktioner mot Ryssland, har den ryska vapenjätten kunnat köpa bland annat testutrustning och elektroniska komponenter från Polen och Tyskland.

"Begränsad leverans"

Sandvik uppger i en kommentar till TT att det tyska bolaget, IR-Logistik, finns i systemen.

"Det är vare sig en kund, leverantör eller återförsäljare till oss, och har inte heller varit. Vi kan dock se att dom fått en begränsad leverans via oss i augusti 2022, beställd av en distributör och alltså inte av IR-Logistik", skriver Sandvik.

"IR-Logistik screenades enligt gängse rutiner, och vid den här tidpunkten fanns det inga indikationer på att leveransen till det här bolaget skulle behöva stoppas. IR-Logistik har dock sedermera blockerats i våra system."

"Ovanliga flöden"

Sandvik skriver också att man vet att det finns en "betydande risk" för att sanktionerna mot Ryssland kringgås "genom att produkter köps i andra jurisdiktioner" och att man därför jobbar "riskbaserat" för att förhindra det.

"Beställningar med högre risk granskas särskilt innan de får godkännande att fullgöras eller stoppas. Vi övervakar också ovanliga flöden och jobbar löpande med att utvärdera distributörers efterlevnad av våra överenskommelser. När vi har funnit förhöjd risk för kringgående har vi avslutat distributörsförhållandet."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.