A-
A+

Sänkt arbetsgivaravgift möter hård kritik

En ung vuxen söker jobb på Arbetsförmedlingens hemsida. Arkivbild.
En ung vuxen söker jobb på Arbetsförmedlingens hemsida. Arkivbild.
EkonomiTT

Flera tunga remissinstanser är kritiska till regeringens och samarbetspartiernas förslag om att ytterligare sänka arbetsgivaravgifterna för unga under sommaren, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Annons

Annons

Forskningen visar att en generell nedsättning av arbetsgivaravgifterna för unga är en dyr och inte särskilt träffsäker åtgärd, säger Maria Hemström Hemmingsson, generaldirektör på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering till radion.

Även bland annat Arbetsförmedlingen och Konjunkturinstitutet är kritiska då de menar att förslaget har låg träffsäkerhet.

Vid årsskiftet infördes en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna för personer mellan 18 och 23 år. Även då framfördes liknande kritik från remissinstanserna, med hänvisning till tidigare forskning.

Men regeringen och samarbetspartierna föreslår i en kommande extra ändringsbudget att förstärka nedsättningen för gruppen än mer mellan juni och augusti, till en kostnad av 1,5 miljarder kronor.

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centern, säger som svar på kritiken att det är ett "akut läge".

Ungdomsarbetslösheten har rusat, det är på en mycket hög nivå. Vi behöver verkligen göra allt vi kan för att de ska få chansen när pandemin släpper under sommaren att komma tillbaka in i jobb.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss