Sänkt publiktak eller inte?

Skånes landshövding Anneli Hulthén under en presskonferens om regionens arbete med den pågående pandemin.
Skånes landshövding Anneli Hulthén under en presskonferens om regionens arbete med den pågående pandemin.
CoronavirusetTT

Ska publiktaket sänkas till den "nya normen" åtta personer eller ska undantaget om 50 personer i sittande publik behållas? Det är frågan som landets länsstyrelser nu ställer sig.

Mycket handlar ju om logiken i beslut, säger Skånes landshövding Anneli Hulthén.

Annons

Annons

I Skåne ska man nu se över om publiktaket ska sänkas ytterligare efter regeringens besked om att max åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Beslutet som fattas måste kunna ses som logiskt för människor med tanke på den ökade smittspridningen i samhället och de skärpta coronaråd som råder, menar Skånes landshövding Anneli Hulthén.

Det handlar om hur människor, medborgare och näringsliv uppfattar det att man bara får vara med familjen hemma, men man får vara 50 eller 300 sittande i en lokal, säger hon till TT.

Oerhört tydlig

Trots regeringens besked om en framtida begränsning gäller fortfarande att det är tillåtet med 300 personer i sittande publik. I praktiken har maxgränsen varit 50 personer eftersom flera länsstyrelser – exempelvis Skånes länsstyrelse – har fattat beslut om att hålla taket på den nivån.

Hulthén anser att statsministern Stefan Löfven (S) var oerhört tydlig när han under måndagens presskonferens sade att åtta personer är "den nya normen för hela samhället".

Det som inte var lag, det var normerande. Det är väl ett budskap man får reflektera över och ta fasta på, säger landshövdingen.

TT: Det låter på dig som att du anser att åtta personer borde vara normerande även för ett publiktak?

Jag kan inte uppfatta budskapet på något annat sätt. Sedan kan vi ju säga att det har aldrig stått någon siffra i de allmänna särskilda råden utan det har stått att man ska hålla avstånd, att man inte ska trängas och att man ska avstå från en hel del saker.

Annons

Annons

Snabbremiss

Regeringens promemoria gick under måndagen ut på en snabbremiss och svaren ska vara inne senast torsdag eftermiddag. Tanken är att de nya begränsningarna ska börja gälla den 24 november och fyra veckor framåt.

Länsstyrelsen i Västmanland är den enda länsstyrelsen i Sverige som är en remissinstans.

Men det blir förmodligen ett synkande med andra länsstyrelser. Det var fler än Skåne som beslutade om att gå ner från 300 till 50 personer eller som inte tillämpade det (300-taket) alls, säger Hulthén.

Hon anser att det är viktigt att det blir enhetliga publiktak över Sverige.

Man kan ju ha olika mellan olika län, men det kan ju bli svårt för den som eventuellt ska följa efterlevnaden av det, säger Hultén.

TT har varit i kontakt med flera regioner, men de uppger att de analyserar och avvaktar regeringsbeslutet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons