Sänkt straff för dråp på sjuk hustru

Advokat Thomas Bodström företräder mannen som dömts för dråp efter att ha hjälpt sin svårt sjuka hustru att avsluta sitt liv. Arkivbild.
Advokat Thomas Bodström företräder mannen som dömts för dråp efter att ha hjälpt sin svårt sjuka hustru att avsluta sitt liv. Arkivbild.
BrottTT

Den svårt sjuka kvinnan ville avsluta sitt liv och hennes man gav henne en dödlig dos morfin. Tingsrätten dömde honom till 1,5 års fängelse för dråp. En straff som hovrätten nu sänker.

Vi är inte nöjda, säger mannens advokat Thomas Bodström.

Annons

Annons

Hovrätten för nedre Norrland sänker straffet för en man som gav sin svårt sjuka hustru en dödlig dos morfin.
Hovrätten för nedre Norrland sänker straffet för en man som gav sin svårt sjuka hustru en dödlig dos morfin.

Kvinnan hade varit sjuk i flera år och hade själv uttalat att hon önskade ett avslut på sitt liv. Samma kväll som mannen gav sprutan med den dödliga dosen, i mars 2019, spelade hon in ett avskedstal och genomförde sedan ett misslyckat självmordsförsök. Det var efter detta som mannen ska ha injicerat morfinet.

Mannen, som är i 60-årsåldern, erkände sakomständigheterna men nekade till brott. I stället argumenterade hans försvarare Thomas Bodström för att agerandet skulle bedömas som medhjälp till självmord.

Ångermanlands tingsrätt höll inte med och dömde förra hösten mannen till 1,5 års fängelse för dråp.

Sänkt straff

Domen överklagades till hovrätten för nedre Norrland som nu ändrar tingsrättens dom så att fängelsestraffet bestäms till ett år. Den gör dock ingen annan bedömning än tingsrätten när det gäller att det handlar om dråp.

Det här är ett steg i rätt riktning men vi är inte nöjda förrän min klient är helt frikänd, säger Thomas Bodström som är mannens advokat.

Hovrätten skriver i domen att det i Sverige saknas lagstiftning som direkt tar sikte på vad en person får göra för att bistå någon annan som önskar dö. I stället hänvisar rätten till ett avgörande i Högsta domstolen från 1979 när en i det närmaste helt förlamad person fick hjälp av en kvinna att ta sitt liv.

Annons

Annons

Omfattande handlingar

Utifrån den HD-domen gör hovrätten bedömningen att makens handlingar – han krossade tabletter i en mortel, blandade pulvret med vatten och injicerade blandningen i hustruns arm – var "så omfattande och självständigt att hans medverkan inte kan bedömas som medhjälp till självmord".

Thomas Bodström säger att hovrättens dom kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Dels för att det här handlar om medhjälp och då ska han frikännas. I vart fall är det så att om man gjort en gärning tillsammans och i samförstånd så ska de bedömas tillsammans. I det här fallet har de tillsammans hjälpt henne med självmord. Då ska han frikännas. Det ska inte vara så att hon har begått självmord och han har gjort sig skyldig till dråp, utan de har gjort det här tillsammans och då ska han frikännas på den grunden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons