A-
A+

Sänkt straff för svårt sjuk narkotikasmugglare

Hur påverkas straffmätningen av livshotande och obotlig sjukdom? Högsta domstolen har satt ner foten. Arkivbild.
Hur påverkas straffmätningen av livshotande och obotlig sjukdom? Högsta domstolen har satt ner foten. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Livshotande och obotlig cancer gör att en narkotikasmugglare får sitt fängelsestraff rejält kortat av Högsta domstolen. Men fängelse blir det trots allt för den svårt sjuke mannen.

Han dömdes av tingsrätten till ett år och åtta månaders fängelse för att ha innehaft och transporterat mer än fyra kilo cannabis. Innan fallet hade hunnit prövas av hovrätten insjuknande han i lungcancer, men hovrätten över Skåne och Blekinge ansåg inte att det fanns anledning att ta hänsyn till sjukdomen, utan fastställde straffet.

När det var dags för prövning i Högsta domstolen (HD) lämnade han in ett läkarintyg som visar att hans sjukdom är obotlig och leder till döden inom fem år för 95 procent av dem som drabbas.

HD har kommit fram till att strafflängden ska sänkas till ett års fängelse. Även om stor hänsyn ska tas till mannens dåliga hälsoläge anser HD inte att han ska slippa fängelse, eftersom han har gjort sig skyldig till just narkotikabrott, ett brott som starkt talar för fängelse. Det höga straffmätningsvärdet gör att det skulle krävas alldeles särskilda skäl att välja en annan påföljd än fängelse, enligt HD.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!