Sänkt straff för Wilma-mord ‒ "inte avsikt"

Förra fredagen hölls flera minnesgudstjänster i Herrestads kyrka för den mördade 17-åriga Wilma.
Förra fredagen hölls flera minnesgudstjänster i Herrestads kyrka för den mördade 17-åriga Wilma.
BrottTT

Vad som hände när 17-åriga Wilma i Uddevalla dödades har inte gått att slå fast. Vilka avsikter hennes pojkvän hade har inte heller gått att bevisa.

Därför sänker nu hovrätten pojkvännens livstidsstraff till 18 års fängelse för mord.

Annons

Annons

Wilmas pojkvän, den 23-årige Tishko Ahmed, har hela tiden nekat till att han haft något med flickans död att göra ‒ trots att en av hennes kroppsdelar hittades gömd i en garderob i hans lägenhet.

Enligt hovrätten för västra Sverige är det inte klarlagt att Tishko Ahmed haft för avsikt att mörda flickan. Det är en anledning till att straffet blir lägre än det som Uddevalla tingsrätt utdömde.

Åklagarnas beskrivning av våldet som ledde till flickans död är heller inte helt styrkt, enligt hovrätten.

På de flesta punkter gör dock hovrätten samma bedömning som tingsrätten gjort och Tishko Ahmed döms för mord och brott mot griftefriden.

"Vinner den åtalade på"

Kammaråklagare Jim Westerberg är i stora drag nöjd med domen. Men inte helt.

Framförallt tycker jag att man kunde tagit hänsyn till att det är ett barn som berövats livet. Jag kan inte se att hovrätten gjort det, säger Jim Westerberg.

Större delen av Wilmas kropp har fortfarande inte hittats, trots stora sökinsatser. Nu vinner den åtalade på det i hovrättens dom, enligt åklagarens tolkning.

Kroppen är undanröjd. Det tjänar ju gärningsmannen på. Det står att man inte närmare kan precisera dödsorsaken när kroppen är borta, påpekar åklagaren.

Annons

Annons

Vill inte kommentera

Tishko Ahmeds advokat, Beatrice Rämsell, vill inte kommentera hovrättens dom.

Åklagaren tror inte att en eventuell överklagan av hovrättsdomen får prövningstillstånd i Högsta domstolen. HD prövar bara rättsfall som bedöms kunna bli vägledande som prejudikat.

Som huvudregel gäller att Högsta domstolen inte tar upp bevisfrågor. Dessutom har vi en ny lagstiftning i dag, och jag tror inte att HD är intresserad av att skapa praxis för äldre lagstiftning, säger Jim Westerberg.

Ny lagtext från nyår

Vid nyår 2020 ändrades lagen, så att livstids fängelse ska bli ett vanligare straff för mord.

Tishko Ahmed greps några dagar efter det att Wilma försvunnit i november förra året.

Indicierna som pekar mot honom är många, bland annat blodspår i lägenheten och bland sopor, och Ahmeds fingeravtryck på emballaget till den gömda kroppsdelen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons